Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

Στην κατ΄άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, εγγυήθηκε προσωπικά τη βελτίωση όρων του ασφαλιστικού όταν η ελληνική οικονομία εξέλθει από την κρίση και την επιτήρηση.

Προτάσσοντας το τρίπτυχο «αλληλεγγύη – βιωσιμότητα – κοινωνική δικαιοσύνη» για το μελλοντικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η πρώτη αυτή παρέμβαση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα, «ακόμα και στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, «δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο» .Τόνισε δε με έμφαση ότι η  «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών».

«Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας”, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι “αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές».

Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις αντικομμουνιστικής έξαρσης στο άμεσο μέλλον. 

Στον κύκλο επίσης, των τοποθετήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε την πολιτική του ΛΑΟΣ για κατάργηση των ενσήμων και θεσμοθέτηση ενός συστήματος τριπλής συνταξιοδότησης, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μέτρα “νεοαποικιοκρατίας”.