Ανακοίνωση της ΠΕΕΣΒΕ για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Την άρνηση ασφαλιστικών εταιρειών να παρέχουν κάλυψη σε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεων Εμπόρων Σιδηρικών και Βιομηχανικών Ειδών, κ. Κλ. Σαλλιαρέλης

Με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, υπογραμμίζει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις, μέλη του κλάδου, που συναντούν «κλειστές πόρτες» στην αναζήτηση ασφαλιστικής εταιρείας. 

Η επιστολή του κ. Σαλλιαρέλη έχει ως εξής:

«Κυρία υπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή, σας γνωστοποιούμε ότι στην Ένωση μας, που αριθμεί πάνω από 12.000 εγγεγραμμένα μέλη, κατέφθασαν δεκάδες καταγγελίες από εμπόρους που διατηρούν επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες συναντούν την άρνηση ασφαλιστικών εταιριών να τις εντάξουν στα προγράμματα τους. 

Μετά τα νέα τραγικά γεγονότα κατά την πορεία στο κέντρο της Αθήνας την 5η Μαίου οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν προς τα μέλη μας, που διατηρούν καταστήματα στο Εμπορικό τρίγωνο της πόλης, ότι αδυνατούν να τους παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για τρομοκρατικές ενέργειες και βανδαλισμούς. 

Ήδη το πλαίσιο στο οποίο ασφαλίζονται τα καταστήματα στο κέντρο είναι «ασφυκτικό» καθώς οι εταιρίες θέτουν ως προϋποθέσεις να γίνουν συμπληρωματικά έργα ενίσχυσης της ασφάλειας και ζητούν πρόσθετο ασφάλιστρο προκειμένου να προχωρήσουν στην κάλυψη των επιχειρήσεων. Ωστόσο σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και τα μέλη της Ενώσεως μας βρίσκουν «κλειστές πόρτες» στις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Όπως γνωρίζετε ο εμπορικός κόσμος και τα καταστήματα στο κέντρο πλήττονται βάναυσα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τις κινητοποιήσεις. Ο τζίρος των καταστημάτων μειώνεται διαρκώς και πλέον πολλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. 

Αναγνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την επίλυση του σχετικού ζητήματος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω τη θετική ανταπόκρισή σας».