ING IM: Ορατότητα στις προοπτικές ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας

Οι προβλέψεις της ING Investment Management στηρίζονται στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, βάσει των οποίων μειώνεται η αναγκαιότητα για εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής.

Η εταιρεία διαχειριστής κεφαλαίων είναι πεπεισμένη ότι η κινέζικη οικονομία θα επιτύχει ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 9,5% μέσα στο έτος και πιθανώς θα κυμανθεί στο 9% ή και υψηλότερα κατά το 2011.

Η ING IM σημειώνει ότι δείκτες-κλειδιά σημειώνουν επιβράδυνση τους πρόσφατους μήνες και φαίνεται ότι προσεγγίζουν τα επίσημα επίπεδα-στόχους. Οι επενδύσεις σε πάγια και οι εξαγωγές διατηρούν τη δυναμική ανάπτυξή του κατά 26% και στο 48% αντίστοιχα, ο ρυθμός επέκτασης της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε κατά 1,3% στο 16,5% (17,8% τον Απρίλιο) και οι επιμέρους δείκτες στους κλάδους υποδομών επιβραδύνονται, ενώ ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να ακμάζει.

Ωστόσο, η ING IM αναμένει ότι τα περιοριστικά μέτρα στον κλάδο ακίνητης περιουσίας, που εφαρμόσθηκαν μέσα στον Απρίλιο, θα συγκρατήσουν την επιτάχυνση στην δραστηριότητα του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ οι επενδύσεις σε έργα υποδομής θα επανέλθουν στην πρώτη θέση ξανά, εντός των επομένων τριμήνων. 

Η συνολική αύξηση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται άνω του 20%. Ο Maarten- Jan Bakkum, senior emerging market strategist της ING Investment Management Europe, σχολιάζει σχετικά με τις εξαγωγές της Κίνας: «Η αύξηση των εξαγωγών άγγιξε το 48% μέσα στον Μάιο, ακολουθώντας το υπόδειγμα και άλλων Ασιατικών εξαγωγικών χωρών.

Παρά αυτήν την ισχυρή τάση, πιθανώς η κορύφωση της εξαγωγικής ανάπτυξης έχει ήδη σημειωθεί έως τώρα. Στο μεταξύ, η πορεία της κατανάλωσης παραμένει δυνατή με υψηλές λιανικές πωλήσεις και τιμές ακίνητης περιουσίας. 

Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους αριθμούς εξακολουθούμε να διακρίνουμε μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ διαφόρων περιοχών και πόλεων της Κίνας και αναμένουμε μεγαλύτερους περιορισμούς στις πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Επίσης αναμένουμε επιβολή υψηλότερου φόρου ακίνητης περιουσίας σε κάποιες πόλεις».

Σχολιάζοντας την ανατίμηση του Κινέζικου νομίσματος (renminbi), ο Bakkum αναφέρει πως «πριν αποκτήσουμε μία σαφή εικόνα για το ποιά θα είναι η αναλογία του δολαρίου ΗΠΑ στο καλάθι νομισμάτων, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε μία ακριβή πρόβλεψη, όσον αφορά την αναμενόμενη ανατίμηση του renminbi. 

Έχοντας διαβάσει δηλώσεις των αρχών σχετικά με το προβλεπόμενο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας, πιστεύουμε ότι ο ρυθμός της ανατίμησης δεν θα είναι σημαντικά διαφορετικός από αυτόν που ίσχυσε στα έτη 2005-2008. Έτσι μία ετήσια ανατίμηση θα έως το 6%. Jστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σε δολάριο ΗΠΑ.».

Η ING IM δηλώνει ότι η υιοθέτηση από την Κίνα ενός πιο ευέλικτου καθεστώτος, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της στην εγχώρια οικονομία της και τις προσδοκίες της για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Ταυτόχρονα, η χρονική στιγμή που λήφθηκε η απόφαση, μόλις μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση των G20 στον Καναδά, υποδεικνύει ότι οι Κινέζικες αρχές δεν μένουν απαθείς στις παγκόσμιες πολιτικές πιέσεις. Η ING IM πιστεύει ότι η αλλαγή του συναλλαγματικού καθεστώτος δίνει κάποιο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Κίνα σε αρκετά θέματα και αυξάνει τις πιθανότητες της χώρας να χαρακτηρισθεί ως «οικονομία αγοράς» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, γεγονός που είναι σημαντικό σε ενδεχόμενες μελλοντικές εμπορικές προστριβές. 

Ο Bakkum καταλήγει ότι «οι προσδοκίες της αγοράς ότι η Κίνα θα επιτρέψει εκ νέου ανατίμηση του νομίσματός της μέσα στα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στη χώρα. Αλλά και άλλες Ασιατικές και αναδυόμενες οικονομίες ενδέχεται να επωφεληθούν από την εισροή αυτή, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες αντιστάθηκαν σε ραγδαίες ανατιμήσεις, όσο η Κίνα διατηρούσε σταθερό το νόμισμά της.

«Η αναμενόμενη ανατίμηση του renminbi είναι πολύ μικρή, ώστε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Κίνας ουσιωδώς. Υπό αυτό το πρίσμα, η εξέλιξη των μισθών θα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Προς το παρόν, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Κίνα δύναται να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς στις παγκόσμιες αγορές και ότι η χώρα θα συνεχίσει να καταγράφει πλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο, αν και σταδιακά μικρότερα. Η σταδιακή μετάβαση από μία οικονομία που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε μία οικονομία που τροφοδοτείται κυρίως από την εσωτερική κατανάλωση είναι σε εξέλιξη, αλλά πρόκειται για μία αργή διαδικασία.»