Επτά χρόνια θα λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Για επτά χρόνια και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2017 θα λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύεται στη χώρα με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10δις. ευρώ και θα προέλθει από κεφάλαια που θα αντληθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τ

α ποσά αυτά θα κατατεθούν σταδιακά από το ελληνικό Δημόσιο και θα ενσωματωθούν σε μη μεταβιβάσιμους τίτλους σε ειδικό έντοκο λογαριασμό που θα τηρείται για λογαριασμό του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μετά το πέρας της επταετίας, το κεφάλαιο και η περιουσία του Ταμείου θα περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Το Ταμείο θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ορίσουν έναν παρατηρητή που θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις.

Η συμμετοχή μιας τράπεζας στο Ταμείο θα γίνεται μετά από υπόδειξη της ΤτΕ ή υποβολής αιτήματος από την ίδια την τράπεζα. Η υλοποίηση της απόφασης για κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας θα υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους (επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του από το ενδιαφερόμενο πιστωτικό ίδρυμα), με δικαίωμα τροποποιήσεων εκ μέρους του Ταμείου και της ΤτΕ, τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να αποδεχθεί. 

Έξι μήνες μετά τη χορήγηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης εκπονείται από κοινού, από το Ταμείο και το πιστωτικό ίδρυμα, εκτενές σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Η χορήγηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα παρέχεται με τη συμμετοχή του Ταμείου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που θα πραγματοποιείται με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Επιπλέον, προβλέπεται κάτω από ειδικές συνθήκες η έκδοση κοινών μετοχών ή η μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές.