John Elkington: «Άπλετο φως» η πρόκληση της επόμενης δεκαετίας

Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου CEO & CSR Insurance Money Conference 2010, John Elkington, ιδρυτής της SustainAbility, εκτελεστικός διευθυντής της Volans και μέλος Δ.Σ. της Global Reporting Initiative, μίλησε για το μέλλον της κοινωνικής υπευθυνότητας και του reporting και στο ρόλο της διαφάνειας μετά την κρίση. Αναφέρθηκε στη προϊστορία και ιστορία της ΕΚΕ, η οποία ξεκίνησε υπό τη μορφή της αναγκαίας νομικής συμμόρφωσης σε κανόνες που θέτει η πολιτεία, εξελίχθηκε σε προσπάθεια για καλύτερη σχέση με πελάτες και προσωπικό, αλλά φθάνει σήμερα να αφορά τη σχέση της επιχείρησης με ολόκληρη την κοινωνία, γεγονός που απασχολεί πλέον όχι κάποια εξειδικευμένα τμήματα της εταιρείας, αλλά και τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκιά της. 

Η φάση της γενικευμένης και διαφανούς δημοσιοποίησης όλων των εταιρικών πραγμάτων που μπορεί να ενδιαφέρουν την κοινωνία, με τη χρήση και των κοινωνικών μέσων, χαρακτηρίζει το αύριο της ΕΚΕ, η οποία ταυτίζεται πλέον με το στόχο και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η εταιρεία του σήμερα οφείλει να θεωρεί τον εαυτό της ως έναν ώριμο πολίτη της κοινωνίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, με προσδοκίες από το κοινωνικό σύνολο και υπευθυνότητες προς αυτό. Η νοοτροπία αυτή οδηγεί σε μία εθελοντικά κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το αν αυτήν προσπαθούν να την επιβάλλουν νόμοι ή άλλοι συλλογικοί κανόνες.

Ο κ. Elkington ανέφερε την εκτίμησή του, ότι η δραστηριότητα της ΕΚΕ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φθάσει σε μία «κορυφή» της νοητής καμπύλης που την απεικονίζει. Κάτι που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, δεδομένης της σημαντικής προόδου στον τομέα, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα έτη. Μία πρόοδος, η οποία ίσως επιβάλλει την  επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της εν λόγω δραστηριότητας και την αφομοίωση της λογικής και της εμπειρίας της από τις εταιρείες. Ζητούμενο, πάντως, εξακολουθεί να είναι το «αύριο» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και το πώς οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.

Πρόβλεψη του ομιλητή ήταν ότι πολλές εταιρείες θα αξιοποιήσουν τεχνολογικές καινοτομίες, για τις οποίες πρόσφατα πληροφορηθήκαμε στις ειδήσεις και οι οποίες ακόμη πιο πρόσφατα είναι διαθέσιμες στην αγορά. Σημερινές καινοτομίες, στο πεδίο του συνδυασμού φορητών εφαρμογών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, πιθανότατα θα βρίσκονται σε ευρύτατη χρήση –παραδείγματος χάριν, ενσωματωμένες στα αμαξίδια των σούπερ μάρκετ- με τρόπο τέτοιο που θα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα λήψης πολλαπλών πληροφοριών σχετικών με τα αποθέματα της επιχείρησης, αλλά και τη δυνατότητα διατύπωσης άποψης επί των συναφών δεδομένων.

Η διαφάνεια στις αναφορές πεπραγμένων των εταιρειών, ως «εργαλείο» αντιμετώπισης της διαφθοράς ή άλλων αθέμιτων πρακτικών, είναι μία απαραίτητη συνθήκη για το «αύριο» του επιχειρείν και της κοινωνίας. Φυσικά, η διαδικασία καθιέρωσης της διαφάνειας αυτής, του άπλετου φωτός στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν θα εξελιχθεί ευθύγραμμα ούτε θα αγκαλιασθεί από το σύνολο των εταιρειών. Θα υπάρχουν εταιρείες όλων των διαβαθμίσεων διαφάνειας: από τις απολύτως διαφανείς μέχρι τις απολύτως μυστικοπαθείς, με ενδιάμεσες βαθμίδες της κλίμακας να μεσολαβούν. Η επιβολή της διαφάνειας είναι, όμως, η πρόκληση και το καθήκον της ΕΚΕ για την επόμενη δεκαετία, κατέληξε ο κ. Elkington.