Ο τολμηρός «Έλληνας» της Ιταλίας Giuseppe Zorgno

Κοινωνικός, αισιόδοξος, πάντα πρόσχαρος, ή πιο σωστά πολύ επικοινωνιακός, μα πάνω απ΄ όλα επαγγελματίας. Αναλαμβάνει ρίσκα στη δουλειά του, αλλά γνωρίζει πόσο πρέπει να ανοιχτεί και πως τελικά να κερδίσει το στόχο του.

Πρόκειται για τον Giuseppe Zorgno, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το «τιμόνι» της Chartis Greece, και μαζί με αυτό την ευθύνη να καθοδηγήσει την εταιρεία σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο και ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο για την ασφαλιστική αγορά.Ο Giuseppe Zorgno Γεννήθηκε το 1960 στο Trino-Vercelli, στην Ιταλία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου παρακολούθησε επίσης μαθήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Marketing.

Πριν φθάσει στην Ελλάδα, ως «πρόσφυγας του έρωτα» όπως συνηθίζει να λέει, σταδιοδρόμησε στην Ιταλία, όπου από το 1983 μέχρι το 1991 εργάσθηκε στις ασφαλιστικές εταιρίες RAS και PADANA Assicurazioni, θυγατρική του Πετροχημικού Ομίλου Ε.Ν.Ι..

Στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και 18 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εργάσθηκε πρώτα στην Willis Corroon ως Βοηθός Διευθύνοντα Συμβούλου μέχρι το 1995 και τα δύο επόμενα χρόνια, στην Ευρωεπενδυτική Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, θυγατρική της Eurobank, στο Τμήμα Corporate Πελατών.

Το 1997 εντάθηκε στο δυναμικό του Ασφαλιστικού Συγκροτήματος Ν. Κανελλόπουλος – Χ. Αδαμαντιάδης, ως Προϊστάμενος των Κλάδων Εngineering και Χρηματικών Κινδύνων, το 2000 ανέλαβε καθήκοντα Τεχνικού Διευθυντή, ενώ το 2004 με τη δημιουργία της AIG Greece τέθηκε επικεφαλής του Τομέα Commercial Lines (Business Solutions).

Giuseppe Zorgno, ChartisΑπό το Μάιο του 2010 ο Giuseppe Zorgno κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Chartis Greece, καλύπτοντας το κενό που άφησε στην εταιρεία η μετακίνηση κ. του Χρήστου Αδαμαντιάδη στην Chartis Ρωσίας.

Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Τεχνικών Ασφαλίσεων.

Ο Giuseppe Zorgno είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και δηλώνει ότι του αρέσει να ταξιδεύει έχοντας, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του, όπως και τα δύο τους παιδιά, ως αγαπημένο τους προορισμό τις Κυκλάδες.

Όσο όμως βρίσκεται στην πολύβουη Αθήνα, το μυαλό του είναι επικεντρωμένο στην Chartis, πολύ δε περισσότερο τώρα, που έχει αυξημένες ευθύνες λόγω της αναβάθμισής του.

 Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, κύρια επιδίωξή του είναι να διασφαλίσει τη συνέχιση της αναπτυξιακής και συνάμα κερδοφόρας πορείας της εταιρείας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας χαρακτηρίζεται αβέβαιο και που το οικοδόμημα της ασφαλιστικής αγοράς δέχεται ισχυρούς «κλυδωνισμούς».

Το φορτίο που ανέλαβε είναι βαρύ. Πρώτον διότι για πρώτη φορά οι μέτοχοι της εταιρείας εμπιστεύονται τα ηνία αυτής σε πρόσωπο το οποίο δεν ανήκει στις οικογένειες Κανελλόπουλου – Αδαμαντιάδη, και δεύτερον διότι κατά την τελευταία πενταετία, η εταιρεία έβαλε ψηλά των πήχη των επιδόσεών της, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 20% (!). Μάλιστα, ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σημειώθηκαν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξη του 44%.

Το στοίχημα λοιπόν για τον ίδιο είναι να κρατήσει στον αναπτυξιακό άξονα την εταιρεία, κυρίως αυτή την περίοδο που το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ασταθές και εύθραυστο.

Ο Giuseppe Zorgno διατηρεί την αισιοδοξία του ότι η Chartis Greece θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Όμως δεν μπορεί παρά να είναι και ρεαλιστής, γι΄ αυτό και δηλώνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει την εικόνα του κλάδου κατά τους επόμενους μήνες και κατά συνέπεια το πόσο ανοδική θα είναι η πορεία της Chartis Greece.

Το γεγονός αυτό καθιστά το έργο του δύσκολο, αλλά σίγουρα πιο ενδιαφέρον, και με περισσότερες προκλήσεις. Ο Giuseppe Zorgno δεν το βάζει κάτω. Θεωρεί ότι η Chartis έχει όλα τα περιθώρια να παραμείνει σε ανάπτυξη, σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου της ασφαλιστικής αγοράς.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως AIG Greece βρέθηκε πριν από περίπου 21 μήνες στο «μάτι» του κυκλώνα της διεθνούς κρίσης, όντας θυγατρικής της AIG, και όχι απλά επιβίωσε, αλλά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, εξασφαλίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς.

Ο Giuseppe Zorgno, όπως εξάλλου και οι συνεργάτες του, είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Ήδη, έκαναν τη θεωρία πράξη. Απέδειξαν ότι όντος η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, τις οποίες κυνήγησαν και βγήκαν κερδισμένοι. Το ίδιο θα πράξουν και στο μέλλον.