Αισιοδοξία τραπεζιτών για την πορεία της οικονομίας

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση νωρίτερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί εκφράζουν σε ομιλίες του διοικητικά στελέχη τραπεζών καθώς και η κεντρική τράπεζα της χώρα μας.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε ομιλία του σε Διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, επισήμανε ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η κρίση και η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ευκαιρία για γενικότερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Προβόπουλος. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά και επαρκή κεφάλαια.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη σύντομη έξοδο από την κρίση, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας.

“Τα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 έχουν ληφθεί και αποδίδουν. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοήτευσης”, σημείωσε ο Γιάννης Κωστόπουλος. 

Η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση, έχοντας αποδείξει ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και αποτέλεσμα. Τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας δείχνουν ότι η ύφεση το 2010 δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμένεται. Το δε πρόγραμμα εφαρμόζεται με συνέπεια όπως αναγνωρίζεται πλέον και από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Δημήτρης Μαντζούνης, επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν. Εμπιστοσύνη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε και η διοίκηση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου

Τόσο ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Θεόδωρος Αριστοδήμου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Ανδρέας Ηλιάδης σε συνέντευξη τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ψυχραιμία την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις αρνητικές επιρροές που μπορεί να δημιουργήσει στην Κύπρο. 

Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα, αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου και εκτιμά ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερη εξέλιξη. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει είναι το μήνυμα του κ. Ηλιάδη προσθέτοντας ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν λόγους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. 

Ο κ. Ηλιάδης χαρακτηρίζει ως ανυπόστατα τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επαναφορά της δραχμής και εκτιμάει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, από την πλευράς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι με την στήριξη της μητρικής της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία, θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα στηρίξει στο δύσκολο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της για την έκβαση της προσπάθειας που γίνεται.