Τονωτική ένεση στα ομόλογα των ασφαλιστικών

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων, επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με τη ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή και η οποία προβλέπει την αποτίμηση των κρατικών τίτλων στην αξία κτήσης τους. 

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και προβλέπει ότι “ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα μη παράγωγα μέσα που διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους αποτιμώνται στο κόστος κτήσης και υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δεν θα ανακτηθούν στο σύνολό τους”. 

Η ρύθμιση επεκτείνεται ορίζοντας ότι “σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με απόφαση της αρχής που εποπτεύει την ιδιωτική ασφάλιση, επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται με βάση την αξία κτήσης τους. 

Η διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα εναπομένει ως τη λήξη τους επιμερίζεται σε ετήσια βάση, είτε ως απόσβεση, εάν είναι αρνητική, είτε ως υπεραξία, εάν είναι θετική”. Με απόφαση της αρχής, όπως καταλήγει η ρύθμιση “καθορίζεται η διάρκεια ισχύος της παραπάνω ρύθμισης με δυνατότητα παράτασης για όσο χρόνο υφίστανται οι εξαιρετικές περιστάσεις που την επέβαλαν”.

Η δυνατότητα αποτίμησης των ελληνικών τίτλων στην τιμή κτήσης κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας καθίσταται επιτακτική μετά και την πρόσφατη υποτίμηση των κρατικών ομολόγων από τον επενδυτικό όμιλο της Moody’s, στην κατηγορία των junk. Η επίπτωση είναι άμεση στη φερεγγυότητα του κλάδου, που στηρίζεται στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα.

Με βάση τα στοιχεία του 2009, οι επενδύσεις σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους ανέρχονται σε 3,7 δις ευρώ στο σύνολο των 4,7 δις ευρώ που είναι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων. Η διαφορά του 1 δις ευρώ υπολογίζεται ότι είναι οι τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους άλλων χωρών και αποτυπώνει και τη σταδιακή τάση αποχώρησης που έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται με ρευστοποίηση των ελληνικών ομολόγων.

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, αποτυπώνεται στην τιμή κτήσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζημιά που έχει ήδη υποστεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, διαμορφώνεται στο 30% – 40%, ενώ φθάνει ακόμη και το 50% για συγκεκριμένες εκδόσεις. 

Η απομείωση έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαια και τη φερεγγυότητα του ασφαλιστικού κλάδου και  δεν είναι τυχαίο ότι μετά την περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s, την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εποπτική αρχή BaFin, επέβαλλε στις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους, περιορίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα κατοχής σε ποσοστό έως 5% για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας