Συμφωνία των 27 για επιβολή φόρων στις τράπεζες στην ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα για να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζες στις χώρες τους και να προωθήσουν την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας διπλωμάτης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης “συμφώνησαν να δηλώσουν ότι τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα πρέπει να επιβάλουν μηχανισμούς είσπραξης φόρων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα“, αναφέρεται σε τελικό έγγραφο που εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε η πηγή.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει να επιτρέψει “να διασφαλίζεται μια δίκαιη κατανομή του βάρους (της κρίσης) και να δημιουργεί κίνητρα για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων” της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο μέλλον, αναφέρεται στο κείμενο.

Εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 την επόμενη εβδομάδα το θέμα ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

“Η εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”,αναφέρεται στο κείμενο των 27.