Άρχισε να πληρώνει το ταμείο της Ασπίς

Ανακούφιση για τους εργαζόμενους της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, καθώς εννέα μήνες από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, ικανοποιούνται με την καταβολή των οφειλομένων οι χρηματικές απαιτήσεις τους.

Οι καταβολές ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου σε 50 άτομα, συνεχίστηκαν την Πέμπτη σε άλλους τόσους μέχρι την κάλυψη όλων των εργαζομένων στην εταιρία που ανέρχονται σε 130 άτομα.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από αυτούς που έχουν μικρότερες απαιτήσεις, έως 20.000 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ποσά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών με ποιο τρόπο – τον νέο ή τον παλιό – θα γίνει η φορολόγηση των απολαβών;

Ειδικότερα, το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, προέβλεπε φορολόγηση των αποζημιώσεων για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Αντίθετα, με τις νέες διατάξεις, η φορολόγηση ξεκινά από τις 60.000 ευρώ. Άρα και για να προχωρήσει η διαδικασία, δόθηκαν ποσά που έτσι και αλλιώς είναι αφορολόγητα μέχρι να δοθεί η απάντηση από το υπουργείο.

Για τους υπαλλήλους της Ασπίς ΑΕΓΑ που είναι και περισσότεροι (περίπου 350 άυομα), η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει «επί του πρακτέου» την επόμενη εβδομάδα. Η έγκριση από την εποπτική αρχή (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), έχει δοθεί, αλλά οι εργαζόμενοι ανησυχούν, καθώς εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα από ασφαλισμένους στην εταιρία για το θέμα των αποζημιώσεών τους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν, ότι η επιδίωξη των ασφαλισμένων δεν μπορεί να έχει για αυτούς θετική κατάληξη καθώς οι απαιτήσεις των δύο πλευρών απευθύνονται σε διαφορετικούς «κουμπαράδες», ενώ έτσι και αλλιώς η ενδεχόμενη διαφορά είναι μικρή σε σχέση με το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εργαζόμενους θα δοθεί ως έναντι, ποσοστό 70% επί των οφειλομένων, μέχρι να ξεκαθαρίσει πόσο συμμετέχει το Επικουρικό Κεφάλαιο και πόσο η πλευρά της εκκαθάρισης.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και στην περίπτωση των δύο General. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και η ΕΠ.Ε.Ι.Α. αναμένεται να αποφασίσει άμεσα την αποδέσμευση κεφαλαίων, τα οποία είναι και επαρκή.

Επίσης, προχωρά ο έλεγχος και στην περίπτωση της Commercial Value και αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, να υποβληθεί αίτημα αποδέσμευσης κεφαλαίων για καταβολή των οφειλομένων στην ΕΠ.Ε.ΙΑ., μέχρι τα τέλη του μήνα, αφου ξεκαθαρίσει και εδώ ποια θα είναι η συμμετοχή του Επικουρικού Κεφαλαίου.