Στον αέρα η χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου για την αναδρομική κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.

Η προικοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο απόθεμα, από το οποίο θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι των δύο εταιρειών, έχει κατατεθεί ήδη σαν εναλλακτική πρόταση και αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Η σχετική δυνατότητα δεν προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η πρόταση του οποίου για τον επιμερισμό του κόστους των αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους και στις εταιρείες συναντά την κάθετη αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προκρίνει τη λύση της πώλησης του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών και την κάλυψη σε ποσοστό 65% του ελλείμματος που προκύπτει από τις υποχρεώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. 

Η χρηματοδότηση του ελλείμματος θα γίνει μέσα από την επιβολή ετήσιας εισφοράς έως 1,5% που θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό προϊόν. Η εισφορά θα επιμεριστεί μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου περιορίζεται στην παροχή εγγύησης για το δανεισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου με τιτλοποίηση των μελλοντικών εισφορών του. 

Η δυνατότητα χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου με ομόλογα του δημοσίου μπορεί να συνδυαστεί με την αναστολή της υποχρέωσης εξαγοράς των αποζημιώσεων για τρία χρόνια, που προβλέπεται ήδη στο νομοσχέδιο για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. 

Οι αποζημιώσεις θα ικανοποιηθούν αφού προηγουμένως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αναπροσαρμοστούν και διαγραφούν οι όροι που ενσωματώνουν υπερβολικές αποδόσεις, πάνω από το προβλεπόμενο επιτόκιο του 3,35%.