Τα σπασμένα της Ασπίς καλείται να πληρώσει η ασφαλιστική αγορά

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου απέσπασε χθες το νομοσχέδιο για την Εποπτεία της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη Σύσταση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που παίρνει πλέον το δρόμο προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιδιώκεται οριστική λύση στο ζήτημα που αφορά τους ασφαλισμένους των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, χαρακτηρίζοντας ως “νομοθετικά κενά και αντιφατικές διατάξεις” τις ρυθμίσεις που κάλυπταν τη διαδικασία μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των δύο εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προκρίνει τη λύση της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών σε ανάδοχο εταιρεία ή εταιρείες με πρόβλεψη για κάλυψη του ελλείμματος που θα προκύψει από τις υποχρεώσεις της εταιρείας κατά 65% από το υπό σύσταση Εγγυητικό Κεφάλαιο.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι εξασφαλίζεται παράλληλα “ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις δυσλειτουργιών στο μέλλον, με την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και τη δημιουργία Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων. 

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει πλέον να εξασφαλίσει είτε την ομαλή διαδικασία μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων ζωής υπό εκκαθάριση εταιρειών σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες είτε να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους. 

Ειδικά για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με το σχέδιο νόμου παρέχονται κίνητρα και καθορίζεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής σε άλλες εταιρείες, εφόσον βέβαια το επιθυμούν οι ασφαλισμένοι”.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο όπως έχει διατυπωθεί προς το παρόν έχει προκαλέσει την αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών, που αντιτίθενται στην αναδρομική κάλυψη του Εγγυητικού Κεφαλαίου από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών, που ορίζονται ως  ποσοστό 1,5% επί των ασφαλιστικών εργασιών. 

Η συνδρομή του δημοσίου περιορίζεται στην παροχή εγγύησης, προκειμένου το Εγγυητικό Κεφάλαιο να προσφύγει σε δανεισμό για την κάλυψη του ανοίγματος των δύο εταιρειών, ενεχυριάζοντας τα μελλοντικά του έσοδα από τις εισφορές του ασφαλιστικού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις, που θα άρουν τις αντιρρήσεις που εκφράζονται.