“Μικραίνει” η ασφαλιστική αγορά

Συνεχίστηκε η τάση συγκέντρωσης στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά που σταθερά παρατηρείται κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η μείωση του αριθμού των εταιρειών παρατηρείται σε όλο το φάσμα: Στον κλάδο των γενικών, στη Ζωή, καθώς και στις «μικτές» εταιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε), από τις 110 ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούσαν το 2000, ο αριθμός τους περιορίστηκε το 2009 σε 74 εταιρείες, μια μείωση δηλαδή κατά 32,7%.

Η μείωση προήλθε κυρίως από τη μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των εταιρειών στο μη ζωικό κομμάτι, όπου από τις 76 που λειτουργούσαν πριν μία δεκαετία, περιορίστηκαν σε 47 το 2009 (-38,16%). Στον κλάδο Ζωής, ο αριθμός των εταιριών μειώθηκε σε 15 από 20 το 2000 (-25%) και οι μικτές σε 12 από 14 (-14,3%).

Ως ενδεικτικό στοιχείο της συγκέντρωσης, αναφέρουμε, ότι στα τέλη Μαρτίου εφέτος, το 90,2% της παραγωγής ασφαλίστρων στον κλάδο Ζωής, προερχόταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α), από τις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του 2009, ήταν 86,3%.

Η σταθερή, διαχρονικά, πορεία συγκέντρωσης, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Το πιθανότερο είναι μάλιστα, οι εξελίξεις να επιταχυνθούν στην κατεύθυνση της νέας πραγματικότητας, όπως διαμορφώνεται στην ελληνική και όχι μόνον, ασφαλιστική και χρηματοοικονομική αγορά.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ήδη, η προοπτική εφαρμογής της οδηγίας Solvency II και των αυξημένων απαιτήσεων που προκύπτουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία εξαγορών και συγχωνεύσεων στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων μοιάζει αναπόφευκτη.

Οι πιο μεγάλες και πιο ισχυρές κεφαλαιακά εταιρείες βρίσκονται με βάση όλες τις ενδείξεις, σε πλεονεκτικότερη θέση, σε αντίθεση με τις μικρότερες και επηρεασμένες από τις συνέπειες της κρίσης ασφαλιστικές εταιρίες.