“Αστεία ιστορία” η φημολογία για χρεοκοπία της χώρας

“Συγκρατημένα αισιόδοξος” ότι η ελληνική οικονομία είναι απολύτως συνεπής με τους στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο “είναι εξασφαλισμένη”. 

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός χαρακτήρισε “αστεία ιστορία” τη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας που αναπτύχθηκε και χθες έντονα, λέγοντας παράλληλα ότι “το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο”. Σύμφωνα με τον υπουργό, η φημολογία και η “τρομολαγνεία” έχουν δύο διαστάσεις, αφ’ ενός την κερδοσκοπική και αφ’ ετέρου το “πώς λειτουργούμε ως κοινωνία”. 

Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες “να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση”. Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το α΄ πεντάμηνο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προσεγγίζει το 40%, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν άνω του 8% και οι δαπάνες μειώθηκαν άνω του 10%. 

Στα μεγέθη αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, ο ΛΑΦΚΑ και οι αυξήσεις των ΕΦΚ. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπήρξε “πάγωμα” των επιστροφών του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις έως τον Σεπτέμβριο, αλλά γίνεται συστηματικός έλεγχος και ειδικά τον Μάιο υπήρξαν αυξημένες επιστροφές. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν αναμένεται να “μετρήσει” το 2010 η προς τα άνω αναθεώρηση του ΑΕΠ (που θα περιορίσει ως ποσοστά το έλλειμμα και το χρέος), η διαδικασία για την οποία έχει ήδη αρχίσει. Η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% εφέτος. 

Τις επόμενες εβδομάδες η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ατζέντα που ενέκρινε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ενδέχεται να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να κάνει αποκρατικοποιήσεις η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα. 

Για την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας και ζητήματα ελέγχου της αγοράς. “Προφανώς μα ανησυχεί ο πληθωρισμός” ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με το άνοιγμα των αγορών.

Είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί road show στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει το 2011 (όπως αναφέρει το μνημόνιο) και έως στιγμής δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το ύψος της αύξησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε η ανάληψη των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα επανεισαγωγής. 

 Όσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, αυτός περιλαμβάνει:
Την προσεχή Δευτέρα θα έλθει στην Αθήνα και για μια εβδομάδα κλιμάκιο της “τρόικας” για μια πρώτη αναφορά (εκτέλεση προϋπολογισμού, κ.λπ.). Η κανονική αναφορά θα γίνει στο τέλος Ιουλίου. 

Έως τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες (νέος τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού, αυτόματη εξισορρόπηση μεταξύ εσόδων και δαπανών, κ.λπ.).

 Έως τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που τώρα έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ για παρατηρήσεις. 

Επίσης έως το τέλος Ιουλίου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά των τεχνικών και των τυχερών παιχνιδιών.
Έως το τέλος του μήνα θα ορισθεί ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα η πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών. Ενώ, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το νομοσχέδιο για την ΕπΕΙΑ, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου “ήταν επιλογή της κυβέρνησης να έρθει πιο νωρίς”, το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (με ενσωμάτωση του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων και πρόβλεψη για τους ένστολους), θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.