Ανάμεσα στις τελευταίες χώρες στα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά το ύψος των ασφαλίστρων που δαπανώνται ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφάλισης και Αντασφάλισης (CEA) για το 2008, τα συνολικά κατά κεφαλήν ασφάλιστρα ανέρχονταν περίπου στα 420 ευρώ στη χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσό σε μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα ήταν στα 1.805 ευρώ. Μια διαφορά δηλαδή, που ανήλθε σε περίπου 330% σε σχέση με την Ευρώπη.

Στη «γειτονιά» μας, μια θέση υψηλότερα βρίσκεται η Πολωνία με μεγαλύτερη ταυτόχρονα συμμετοχή του κλάδου Ζωής στο σύνολο των ασφαλίστρων και μια θέση χαμηλότερα είναι η Σλοβακία.

Φυσικά, καμία σχέση με τις ανεπτυγμένες ασφαλιστικά χώρες της Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η κατά κεφαλή ετήσια δαπάνη στις τρεις χώρες ήταν περίπου 4.600, 4.400 και πάνω από 4.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Η κατανομή των ασφαλίστρων μεταξύ Ζωής και Γενικών ήταν ισορροπημένη στην περίπτωση της χώρας μας με τις Γενικές να υπερτερούν (53%) επί του συνόλου. Αντίθετη ακριβώς, με υπεροχή του κλάδου Ζωής, ήταν η εικόνα σε μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, όπου ο κλάδος Ζωής υπερέχει σημαντικά στην κατανομή των ασφαλίστρων. Στην Ολλανδία αντίθετα, οι Γενικές είναι αυτές που υπερτερούν.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, να αναφέρουμε, ότι τα στοιχεία προέρχονται από μια περίοδο που ο θεσμός δεν είχε επηρεαστεί ακόμα από τα «τραυματικές» εξελίξεις με τις ανακλήσεις των αδειών από ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ τότε η κρίση, ήταν ισχυρότερη για τους υπόλοιπους σε σχέση με τη … χώρα μας.

Παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα, επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η χαμηλή διείσδυση και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο θεσμός στην εγχώρια αγορά, όπου ως γνωστόν, τα ασφάλιστρα αντιστοιχούν περίπου στο 2% του ΑΕΠ, όταν σε μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, είναι σημαντικά υψηλότερα με τετραπλάσιες και πλέον διαφορές. Είναι επίσης γνωστό, ότι διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο, επιλογές και τακτικές σε επίπεδο αγοράς, η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση κλπ, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.

Παρά την κρίση όμως που μαστίζει την αγορά, τις ανακατατάξεις και τις αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν δυνατότητες, όπως αυτές που προκύπτουν από τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα στην κοινωνική ασφάλιση, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του κλάδου σε πιο επαγγελματικά και σε πιο στέρεες βάσεις, στηριζόμενα, πλαίσια. Οι ευκαιρίες σε πιο άμεση η πιο μεσοπρόθεσμη βάση, σίγουρα υπάρχουν.