Οι ανατιμήσεις ασφαλίστρων επιβαρύνουν τον πληθωρισμό

Επιβαρυντικά για τον πληθωρισμό λειτούργησαν τα ασφάλιστρα το μήνα Μάιο λόγω των γενναίων ανατιμήσεων που καταγράφηκαν στα τιμολόγια ασφάλισης αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στις κυριότερες ανατιμήσεις που σε ετήσια βάση επιβάρυναν τον πληθωρισμό, ήταν και τα ασφάλιστρα μεταφορών κατά ποσοστό που έφθασε το 18%.

Πρόκειται για αναμενόμενη από την ασφαλιστική αγορά εξέλιξη, δεδομένων των αλλεπάλληλων αυξήσεων που καταγράφονται ήδη από τις αρχές του έτους στα τιμολόγια ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων, και που οφείλονται τόσο στην αύξηση των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης, όσο και στις ανάγκες των εταιρειών για νέα κεφάλαια.

Στελέχη του κλάδου δηλώνουν στο Insurance World ότι τα ασφάλιστρα μεταφορών θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και τον Ιούνιο, διότι και αυτό το μήνα αρκετές εταιρείες θα αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, ενώ επιβαρύνσεις ενδέχεται να υπάρξουν και τον Ιούλιο, αυτή τη φορά από τα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων, τα οποία θα αναπροσαρμοστούν αυξητικά στο βαθμό που τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια θα μετακυλήσουν τον ΦΠΑ στα δικά τους τιμολόγια, που θα ισχύσει από την 1η του μηνός.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη πιέζουν να θεραπευτήρια να μην επιβαρύνουν τα τιμολόγιά τους με το ΦΠΑ, ωστόσο μέχρι και σήμερα ένα μόνο από τα μεγάλα νοσοκομεία έχει ανακοινώσει ότι θα πράξει ανάλογα.

Ενδεχόμενη μετακύληση του ΦΠΑ στα νοσήλια θα σημάνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια αύξηση της τάξης του 4 με 5% επί των ασφαλίστρων του κλάδου, που και αυτή με τη σειρά της επιβαρύνει τον πληθωρισμό.