Τιτάν: Πτωτική η ζήτηση οικοδομικών υλικών και στο α’ τρίμηνο

Πτωτική πορεία για τέταρτη συνεχή χρονιά παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα το α΄ τρίμηνο 2010, στην Ελλάδα, ενώ και  στις ΗΠΑ, η ήδη εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στη αγορά δομικών υλικών επιδεινώθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης. 

Αυτό αναφέρθηκε από τη διοίκηση της Τιτάν  σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε κάμψη λόγω της οικονομικής κρίσης, με την αγορά της Βουλγαρίας να πλήττεται περισσότερο. 

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση οικοδομικών υλικών εξακολούθησε να είναι ανοδική, αλλά με ηπιότερους  ρυθμούς.Τα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν θετικά από την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και από την χαμηλότερη φορολογία λόγω της επιστροφής φόρων από την δραστηριότητα των ΗΠΑ. 

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €988 εκ. έναντι €1.154 εκ. την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία. Τέλος, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου περιορίστηκαν στα €22 εκ. έναντι €55 πέρυσι, λόγω της ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης στην Αίγυπτο.

Για το 2010 επικρατεί έντονη αβεβαιότητα, µε αποτέλεσµα οι προβλέψεις να είναι δύσκολες. Η ανάκαµψη της παγκόσμιας ζήτησης τσιμέντου αναµένεται να ξεκινήσει από τις αναδυόµενες αγορές, ενώ στην Ευρώπη να καθυστερήσει και άλλο.  

Ο Όµιλος ΤΙΤΑΝ είναι καλά προετοιµασµένος για να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το µέλλον, έπειτα από πολυετή και εντατική προσπάθεια που αποσκοπούσε στη διεθνή επέκταση και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του.
Η νέα γραµµή παραγωγής στο εργοστάσιο Beni Suef της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα και χωρίς εργατικό ατύχηµα σε περισσότερες από 6,5 εκατ. εργατοώρες. 

Η γραµµή τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2009 και ήδη αξιοποιεί την πλήρη δυναµικότητά της για την τροφοδότηση της αιγυπτιακής αγοράς. Το νέο εργοστάσιό στην Αλβανία ολοκληρώθηκε το Α΄ τρίµηνο του 2010, επίσης σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, τον προϋπολογισµό και δίχως ατύχηµα. 

Χάρη στην ολοκλήρωση αυτών των αναπτυξιακών έργων, ο Όµιλος διαθέτει σήµερα πρόσθετη ετήσια δυναµικότητα 3 εκατ. τόνων τσιµέντου σε αναδυόµενες αγορές και µπορεί επίσης να προγραµµατίζει σηµαντικά χαµηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες το 2010 σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος. 

Οι προτεραιότητές το 2010 παραμένουν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας, τη μείωση του κόστους, τον αυστηρό έλεγχο των κεφαλαιακών δαπανών και την αύξηση των ταμειακών ροών προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα δανεισμού. 

Παράλληλα η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλήρως ενσωματωμένη στη στρατηγική του Ομίλου και η δέσμευση για επιδίωξη των στόχων «με σεβασμό για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον» παραμένει ακέραια.