“Νομικά θέματα Αστικής Ευθύνης από Τροχαία Ατυχήματα”

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης διοργάνωσαν Νομική Ημερίδα με θέμα: «Νομικά θέματα Αστικής Ευθύνης από Τροχαία Ατυχήματα -Συγκριτικό Δίκαιο Αποζημιώσεων». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στον Πειραιά στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π.

Στόχος της ημερίδας αυτής ήταν η συγκριτική αξιολόγηση των διαφορετικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων και νομολογιακών τάσεων στο εξειδικευμένο αυτό πεδίο του δικαίου προς την κατεύθυνση της επιστημονικής ενημέρωσης και της ανάπτυξης διαλόγου για τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Οι εξειδικευμένοι δικηγόροι κ. Arturo Dell’ Isola (ΙΤΑΛΙΑ) και Ovidiu Ciobanu (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) ανέλυσαν τον τρόπο αντιμετώπισης ενός εικονικού τροχαίου ατυχήματος από τα Δικαστήρια της χώρας τους σε εφαρμογή της αντίστοιχης εθνικής τους νομοθεσίας. 

Την αντίστοιχη ελληνική δικαστική πρακτική και νομοθεσία παρουσίασε ο κ. Ηλίας Κλάππας, Δικηγόρος, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Επιπλέον, ο κ. Γιώργος Τζανής, Δικηγόρος, Πρόεδρος Γ.Δ.Α. και Υποεπιτροπής Νομικών Θεμάτων Κλάδου Αυτοκινήτου Ε.Α.Ε.Ε. ανέλυσε το Εφαρμοστέο Δίκαιο επί εξωσυμβατικών ενοχών (ROME II)- Κανονισμός Ε.Κ. 864/ 2007. Συντονιστής δε των εισηγήσεων ήταν ο κ. Αθανάσιος Κρητικός, Αντιπρόεδρος ε.τ. Αρείου Πάγου, ο οποίος έκανε και τη συγκριτική επισκόπηση των Νομοθεσιών και της Νομολογίας.

Από τη συγκριτική επισκόπηση της νομοθεσίας και των νομολογιών των παραπάνω χωρών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια δημοσίευση από ορισμένα από τα Δευτεροβάθμια Ιταλικά Δικαστήρια επικαιροποιημένου πίνακα προσδιορισμού εύρους αποζημιώσεων για τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, ο οποίος μολονότι δεν είναι δεσμευτικός για τους δικαστές, αποτελεί ωστόσο σημαντικό εργαλείο για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων αυτών, ιδίως στο πλαίσιο των εξωδικαστικών διακανονισμών. 

Αντίθετα στη Ρουμανία (όπως και στην Ελλάδα) δεν υφίσταται πίνακας αντικειμενικού προσδιορισμού του εύρους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ανομοιογένεια στα επιδικαζόμενα ποσά, τα οποία ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενα με την ελληνική πραγματικότητα.