Ρυθμίζονται τα “ανοιχτά” θέματα της Ασπίς

Ικανοποίηση της απαίτησης των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value,  που δεν αναλαμβάνονται από τον ανάδοχο σε ποσοστό 65% από το νεοσυσταθέν Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. 

Το νομοσχέδιο προκρίνει τη διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου τόσο της Ασπίς Πρόνοια όσο και της Commercial Value σε υποψήφιο ανάδοχο, ο οποίος προτείνει τη μείωση των υφιστάμενων απαιτήσεων των ασφαλισμένων με βάση το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών του Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής

Η μείωση κάθε κατηγορίας απαιτήσεων, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του συμβολαίου και το σχετικό αποθεματικό, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα διαφορετικού χειρισμού για τα ασφαλιστήρια περιοδικών ή εφάπαξ καταβολών, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν σχηματιστεί. 

Τη διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου ζωής των δύο εταιρειών θα ολοκληρώσει με δημόσια πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει και την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΤτΕ προσδιορίζει το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου ζωής, όπως αυτό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου για μαθηματικά και τεχνικά αποθέματα και των αντίστοιχων στοιχείων της ασφαλιστικής τοποθέτησης.

Με απόφασή της μπορεί επίσης να αναστέλλει την είσπραξη των απαιτήσεων των ασφαλισμένων για χρονικό διάστημα έως  τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου, όπως επίσης για δύο χρόνια μπορεί να αναστέλλεται κάθε υφιστάμενη αίτηση εξαγοράς ή μελλοντική εξαγορά ασφαλιστηρίου – με εξαίρεση τις απαιτήσεις για την καταβολή ασφαλίσματος υγείας – από την ημέρα ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον ανάδοχο. 

Τα έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου για την εξόφληση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, μπορεί να προέλθουν μέσω δανείου που θα συνάπτει από τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο αποκτά ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που προέρχονται από τις εισφορές των μελών του. 

Κατά τα άλλα για την εκπλήρωση του σκοπού του Εγγυητικού επιβάλλεται τακτική εισφορά που καθορίζεται σε ποσοστό έως 1,5% επί της ετήσιας συνολικής παραγωγής ακαθάριστων καταχωρημένων ασφαλίστρων κλάδου ζωής.