“Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης ή επιστροφής στη δραχμή”

Τα σενάρια για την έξοδο από το ευρώ, καθώς και τις φήμες περί πτωχεύσεως της χώρας και επιστροφής στη δραχμή διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής.

“Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι “είναι φανερό πως τέτοια διασπορά πλήρως ανυπόστατων φημών μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση”. 

“Φυσικά διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται με όποιον τρόπο κι αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής. 

Υπογράμμισε δε ότι “δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα” και ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση “που θα μας βάλει σε άλλη πορεία από εδώ και πέρα”.

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το αίσθημα ασφάλειας. 

Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς “πρέπει να μην αφήνονται έρμαια σε μια ακατάσχετη φημολογία διάφορων, που κλονίζει την οικονομική ασφάλεια και την ψυχολογία τους”.

Ερωτηθείς πού οφείλονται αυτές οι φήμες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι η διαπίστωση πως με την ανασφάλεια που διασπείρεται στην κοινωνία κάποιοι κερδίζουν. 

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα κίνητρα με τα οποία βγαίνει και κάνει δηλώσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συσταθεί ο μηχανισμός στήριξης, “χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τη βεβαιότητα και την ασφάλεια με την οποία μιλάμε”. 

“Προσπαθούμε και με τις πράξεις μας να καθησυχάσουμε τον ελληνικό λαό, να εμπεδώσουμε το αίσθημα οικονομικής ασφάλειας στον πολίτη μέσα στις πολύ δύσκολες συγκυρίες στις οποίες δρούμε και δίνουμε προοπτική και στόχο στην ελληνική κοινωνία”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για το εάν αμφισβητείται η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι “οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται από την Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα ευφάνταστα σενάρια για χρεοκοπία και επιστροφή στις δραχμή“. 

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το ΠΣΑ και τα δείγματα που έχει έως τώρα είναι θετικά, τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος όσο και στα έσοδα, “για τα οποία πραγματικά γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια με αυτές τις συγκυρίες να πιάσουν τους στόχους τους”. 

Επισήμανε δε ότι “έχουμε ακόμα αρκετά υπολειπόμενα στοιχεία για να κάνουμε την τελική εκτίμηση επί των εσόδων, άρα καμία τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους διασπορά φημών. “Δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα”, τόνισε, τέλος, ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.