Η Allianz xορηγός της ελληνικής συμμετοχής στο Social Innovation Camp

Μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μαΐου 2010 για να συμμετάσχουν, μαζί με άλλους 65 νέους ηλικίας από 15 έως 18 ετών στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό  Social Innovation Camp-Leonardo Da Vinci  που διοργάνωσε ο πανευρωπαϊκός οργανισμός επιχειρηματικότητας νέων Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE Europe) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την τελική φάση του πανελλαδικού  Διαγωνισμού European Creativity & Innovation Challenge 2010 –Leonardo da Vinci που διοργανώθηκε στην Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου από το Junior Achievement Greece / Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 14 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία και Τσεχία), ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η ομάδα που διακρίθηκε για την «Αρτιότερη κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου» στο πλαίσιο του αντίστοιχου πανελλαδικού Διαγωνισμού.

Σε έναν μαραθώνιο που διήρκησε 24 ώρες, οι μαθητές, σε ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία επιχειρηματική πρόκληση που είχε προετοιμάσει ειδικά για την εκδήλωση η Hewlett Packard σε συνεργασία με το JA-YE Europe. Οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν ομαδικά αναπτύσσοντας τις ιδέες τους και καταλήγοντας σε καινοτόμες λύσεις που παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή και στους καλεσμένους. 

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές ομάδες που κατέκτησαν την 6η και 8η θέση, ενώ χορηγός της ελληνικής συμμετοχής ήταν η ALLIANZ.

Στελέχη της HP και του CSR Europe μοιράστηκαν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με τους μικρούς «επιχειρηματίες», βοηθώντας τους να επιλύσουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο το πρόβλημα που τους είχε τεθεί. 

Ο διαγωνισμός European Creativity & Innovation Challenge 2010, που αποτελεί μέρος του προγράμματος LEONARDO DA VINCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους νέους να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ικανότητα.

Όπως εξηγεί η CEO του JA-YE Europe, Caroline Jenner (Κάρολαϊν Τζένερ): «Όσο το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης βασίζεται ολοένα περισσότερο στην γνώση και την παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει εκπαιδευτικοί, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν στους μαθητές ευκαιρίες που θα τους βοηθήσουν  να αναπτύξουν τις ανάλογες δεξιότητες. 

Η ομαδική εργασία και η επικοινωνία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο μέλλον, όπως και η ικανότητα κριτικής και καινοτόμου σκέψης».