Συγκριτικό δίκαιο αποζημιώσεων στην αστική ευθύνη τροχαίων ατυχημάτων

Οι επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, από τους ασφαλισμένους μέχρι τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε επίπεδο αποζημιώσεων συζητήθηκαν στην ημερίδα “Νομικά θέματα Αστικής Ευθύνης από Τροχαία Ατυχήματα – Συγκριτικό Δίκαιο Αποζημιώσεων”

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης.

Στην ημερίδα δόθηκε πρακτικό περιεχόμενο, καθώς έγινε συγκριτική παρουσίαση γύρω από το πώς αντιμετωπίζεται ένα τροχαίο ατύχημα σε τρεις διαφορετικές χώρες: Σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία

Για το λόγο αυτό, υπήρξε ένα συγκεκριμένο σενάριο εικονικού τροχαίου ατυχήματος με μια σειρά δεδομένων, πάνω στα οποία τέθηκαν έξι ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής της περίπτωσης.

Τη νομική αντιμετώπιση του συμβάντος στην Ελλάδα, παρουσίασε ο κ. Ηλίας Κλάππας, Δικηγόρος, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. 

Σε ότι αφορά την Ιταλία, την αντίστοιχη ανάλυση έκανε ο κ. Arturo Dell’ Isola Δικηγόρος, Διευθυντής DEKRA Claims Services, Italia, ενώ την αντιμετώπιση του ατυχήματος στη Ρουμανία, έκανε ο κ. Ovidiu Ciobanu, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ρουμανικού Οργανισμού Αποζημίωσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων και Πληροφορικής, της Ε.Α.Ε.Ε. Ο κ. Μπερτσιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο πραγματικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στις ασφαλίσεις ευθύνης από την κυκλοφορία των οχημάτων, είναι ρόλος διαχειριστή ενός συστήματος ασφάλισης που συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων.
Στα πλαίσια αυτά οι εταιρείες, θα πρέπει να φροντίζουν να εισπράττουν τα αναγκαία ασφάλιστρα που να ισοσκελίζουν τις αναμενόμενες ζημιές και να τα κατανέμουν σε κάθε ασφαλιζόμενο με σωστό τρόπο. Επίσης, θα πρέπει να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση, των αποζημιώσεων, ώστε αυτές να καταβάλλονται άμεσα και σωστά και ταυτόχρονα να αποφεύγονται αδικίες και υπέρμετρες αυξήσεις των ασφαλίστρων.

Ο κ. Μπερτσιάς αναφέρθηκε επίσης, στις αποζημιώσεις που σχετίζονται με σωματικές και ηθικές βλάβες, καθώς και ψυχικές οδύνες και την ανάγκη πρωτοβουλιών για πιο ευδιάκριτη οριοθέτηση των ευθυνών, καθώς και την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων που να προσδιορίζουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το ύψος των αποζημιώσεων.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ενοποίηση των νομοθεσιών που αφορούν αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα.

Ο κ. Γιώργος Τζανής, από την πλευρά του, Δικηγόρος, Πρόεδρος στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης  και στην Υποεπιτροπή Νομικών Θεμάτων Κλάδου Αυτοκινήτου της Ε.Α.Ε.Ε., ανέλυσε το Εφαρμοστέο Δίκαιο επί εξωσυμβατικών ενοχών (ROME II) – Κανονισμός Ε.Κ. 864/2007.

Ο κανονισμός έχει τεθεί σε εφαρμογή από 11/1/2009 ανέφερε ο κ. Τζανής, με στόχο την ομογενοποίηση των σχετικών κανόνων σύγκρουσης νόμων των κρατών μελών.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, για τον εντοπισμό του εφαρμοστέου δικαίου:
• Ερευνάται η  ύπαρξη έγκυρης συμφωνίας των μερών.

• Ερευνάται αν τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην ίδια χώρα.

• Άλλως, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας όπου επήλθε η άμεση ζημία, εκτός αν το ατύχημα παρουσιάζει προδήλως στενότερο σύνδεσμο με άλλη χώρα