Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ αναμένει για σήμερα η Κύκλος

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.563,53 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,67%. 

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 117,27 εκατ. ευρώ. Από τον FTSE/Χ.Α. 20, τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ALPHA BANK (+6,35%), της EUROBANK (+5,12%) και της
ΕΘΝΙΚΗΣ (+3,78%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,17%), της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-1,75%) και της MIG (-1,01%). 

Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Διεθνή οικονομικά νέα

ΗΠΑ: Πτώση αιτήσεων ανεργίας, ενίσχυση παραγωγικότητας Πτώση κατά 10.000 σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας φτάνοντας τις 453.000 την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου. Οι αναλυτές
έκαναν λόγο για μείωση κατά 5.000. Παρά την πτώση, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε ελαφρώς. 

Παράλληλα, η παραγωγικότητα του επιχειρηματικού κλάδου εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα ενισχύθηκε κατά 2,8% στο α’ τρίμηνο, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,2%. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα εργασίας υποχώρησε κατά 1,3% το περασμένο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,6%.

ΗΠΑ: Δείκτης υπηρεσιών ISM και εργοστασιακές παραγγελίες Συνέχισε να αναπτύσσεται το Μάιο ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς ο σχετικός δείκτης ISM παρέμεινε αμετάβλητος στις 55,4 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές τον
τοποθετούσαν στις 56 μονάδες. 

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 57,1 μονάδες από 58,2, ενώ ο δείκτης της απασχόλησης έφτασε τις 50,4 μονάδες από 49,5 τον Απρίλιο. Παράλληλα, αύξηση κατά 1,2% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Απρίλιο, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 420,08 δισ. δολ.. Οι παραγγελίες για τα διαρκή
αγαθά αυξήθηκαν 2,8% ενώ για τα μη διαρκή αγαθά υποχώρησαν 0,1%.

Ευρωζώνη: Στις 56,2 μονάδες ο PMI υπηρεσιών το Μάιο Με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007 ενισχύθηκε το Μάιο η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Markit. 

Συγκεκριμένα, ο PMI υπηρεσιών ανήλθε στις 56,2 μονάδες το Μάιο, από τις 55,6 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας και τα προκαταρκτικά στοιχεία για 56 μονάδες. Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 56,4 μονάδες το Μάιο από τις 57,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 56,2 μονάδες.

Ευρωζώνη: Πτώση λιανικών πωλήσεων Πτώση σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι όγκοι των πωλήσεων μειώθηκαν 1,2% σε μηνιαία και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων 0,1% σε μηνιαία και πτώση 0,2% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε επίπεδο έτους. Οι όγκοι των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού μειώθηκαν 1,1% μηνιαίως και κατά 1,8% σε ετησίως. Οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων προϊόντων εκτός των τροφίμων μειώθηκαν 1,1% στο μήνα και κατά 1,1% στο έτος.

Βρετανία: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών το Μάιο Οριακή αύξηση σημείωσε ο ρυθμός επέκτασης του τομέα υπηρεσιών στη Βρετανία το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αν και οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό.
Σύμφωνα με τη Markit and the Chartered Institute of Purchasing & Supply, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,4 μονάδες από τις 55,3 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 55,6 μονάδες.

Γαλλία: Μικρότερη των εκτιμήσεων η ανεργία το α΄ τρίμηνο. Στο 9,9% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ανεργία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών εκτός Γαλλίας, ήταν ελαφρώς μικρότερη των εκτιμήσεων
που την τοποθετούσαν στο 10,1%. Το ποσοστό του τέταρτου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 9,9% από 10%. 

Για την ηπειρωτική Γαλλία, η ανεργία διατηρήθηκε στο 9,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 2,7 εκατ. ανέργους. Το ποσοστό του τέταρτου τριμήνου για την ηπειρωτική Γαλλία αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και συγκεκριμένα από 9,6%.