Διαπραγματεύσεις ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση

Τα περιθώρια σύναψης μιας «κοινωνικής συμφωνίας» εξετάζουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, σε συνάντησή τους στα γραφεία τους.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), έπειτα από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ να ζητήσει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Ωστόσο, το τριετές πάγωμα μισθών, οι φθηνότερες προσλήψεις νέων και οι περισσότερες απολύσεις με χαμηλότερες αποζημιώσεις που απαιτούν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, την Δευτέρα, στην οποία δεν συμμετείχε η ΓΣΕΕ, ο κ. Α.Λοβέρδος ζήτησε από τους εργοδοτικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 15 Ιουνίου, είτε ως μεμονωμένες απόψεις είτε ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με τη ΓΣΕΕ.

Οι εργοδοτικοί φορείς διατύπωσαν επιφυλάξεις όσον αφορά το περιεχόμενο του μνημονίου για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις, αλλά εκτίμησαν ότι χρειάζονται ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται, ειδικά στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Ωστόσο αναγνώρισαν ότι τα μέτρα αυτά δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του προέδρου των εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Β.Κορκίδη, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο «το μνημόνιο να γίνει “μνημόσυνο” της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και της εργασιακής ειρήνης στη χώρα μας».