Νέα τιμολόγια με αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Νέο γύρο αυξήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων πυροδοτεί η αύξηση της συχνότητας των ζημιών που παρατηρείται το 2010, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των συνεργείων και των ανταλλακτικών από το 19% στο 23% που επιβάρυνε περαιτέρω το κόστος αποζημιώσεων στον κλάδο αυτοκινήτου.
 
Οι εταιρείες έχουν πάρει θέση μάχης με αναπροσαρμογές της τάξης του 5% – 9% και ήδη αυξήσεις προς τα δίκτυα ανακοινώσει η Axa Ασφαλιστική, η Groupama Φοίνιξ και η Chartis (πρώην Aig). 

Τα νέα τιμολόγια, ενσωματώνουν αυξήσεις στον κλάδο των ΙΧ της τάξης του 6%,  5% και 9% αντίστοιχα, ενώ οι αυξήσεις στα δίκυκλα ξεκινούν από 10% και φθάνουν έως και το 46%. 

Σε ετοιμότητα είναι άλλωστε και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, που αναμένουν να αξιολογήσουν την πορεία των ζημιών το πρώτο εξάμηνο, αλλά και την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα  με πληροφορίες σε αυξήσεις προσανατολίζονται εταιρείες με σημαντική παρουσία στον κλάδο, μεταξύ των οποίων η Αγροτική Ασφαλιστική, η International Life, η Victoria, η πολιτική των οποίων θα καθοριστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική  με συνολικό ασφαλισμένο στόλο οχημάτων που προσεγγίζει τα 900 χιλιάδες αυτοκίνητα προχώρησε στην αρχή του χρόνου σε περιορισμένη αύξηση της τάξης του 5%, πολιτική που συνδυάστηκε με τη μείωση της προμήθειας προ το δίκτυο, περιορίζοντας την επίπτωση για τους ασφαλισμένους. 

Αντίστοιχη πολιτική ακολούθησε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Interamerican, η οποία διαθέτει ασφαλισμένο στόλο 450 χιλιάδων περίπου αυτοκινήτων.Οι ανατιμήσεις που ανακοινώνονται λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στα αυξημένα ασφάλιστρα που καταβάλλουν ήδη οι κάτοχοι αυτοκινήτων από τις αρχές του 2009, χρονιά κατά την οποία οι αυξήσεις από ορισμένες εταιρείες του κλάδου έφτασαν ακόμη και το 25%. 

Ο μέσος όρος των αυξήσεων την προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκε κοντά στο 15% και βασικότερη αιτία ήταν η έναρξη εφαρμογής της οδηγίας για την άνοδο των κατώτατων αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που επιδικάζουν τα δικαστήρια. 

Υπενθυμίζεται  ότι από την 1η Ιουνίου 2009, τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για τις σωματικές βλάβες αυξήθηκαν στις 500.000 ευρώ ανά θύμα (από 500.000 ευρώ ανά ατύχημα) και για τις υλικές ζημιές στις 500.000 ευρώ ανά ατύχημα (από 100.000 ευρώ ανά ατύχημα).
 
Το δεύτερο στάδιο προσαρμογής στην οδηγία είναι η 1η Ιανουαρίου 2011 και προβλέπει την αύξηση των κατώτατων ορίων για σωματικές βλάβες στα 750.000 ευρώ ανά θύμα και στις 750.000 ευρώ ανά ατύχημα για τις υλικές ζημιές. 

Η σύνδεση του ύψους της κατώτατης αποζημίωσης με τον αριθμό των θυμάτων – αντί του ατυχήματος που ίσχυε μέχρι σήμερα – συνιστά σημαντική διαφορά στην εξέλιξη του κόστους, καθώς αποτελεί το βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τις εταιρείες στις περιπτώσεις πολύνεκρων ατυχημάτων.

Η πολιτική των αυξήσεων που εφαρμόζουν οι εταιρείες δεν εξαντλείται στην προοπτική εκτίναξης των αποζημιώσεων, στο βαθμό που οι περιπτώσεις βαριών ή πολύνεκρων ατυχημάτων που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια. 

Υπαγορεύεται μεταξύ άλλων και από τα σημαντικά ελλείμματα του Επικουρικού Κεφαλαίου, τα οποία καλύπτονται από τις εταιρείες, που με τη σειρά τους τα μετακυλύουν στα ασφάλιστρα. Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο των εταιρειών του ομίλου της Ασπίς, το επίσημο έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου, αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 1 δις ευρώ με προοπτική μάλιστα περαιτέρω διόγκωσης το 2010, εάν η πολιτική εξυγίανσης, επιφέρει νέα λουκέτα.