Comergon: Διοργάνωσε με επιτυχία το συνέδριο της Wing στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων από 23 χώρες, το συνέδριο του διεθνούς οργανισμού Μεσιτών Ασφαλίσεων της Wing. Τη διοργάνωση του τετραήμερου συνεδρίου που συνέπεσε εφέτος με την 20η επέτειο από την έναρξη της Wing, ανέλαβε η Comergon Α.Ε. Μεσίτες Ασφαλίσεων.

Στα πλαίσια των εργασιών, ο διευθύνων σύμβουλος της HDI – Gerling στην Ελλάδα κ. Νότης Βαγιακάκος, ανέπτυξε το θέμα: Η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία και οι επιπτώσεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Ο κ. Βαγιακάκος, αφού ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα, σε σχέση με τα μεγέθη και την παρουσία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, επεσήμανε ευκαιρίες και προκλήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο, σε ένα δύσκολα πάντως περιβάλλον με αυξημένη μεταβλητότητα για την ασφαλιστική αγορά.

Όπως ανέφερε, η αύξηση των χρηματοοικονομικών και λοιπών κινδύνων, καθιστούν επίκαιρη την αξία της ασφαλιστικής κάλυψης για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία συνταξιοδότησης, δημιουργούν ευκαιρίες για ιδιωτικά συνταξιοδοτικά και ομαδικά προγράμματα, καθώς και για επαγγελματικά ταμεία. Αντίστοιχες ευκαιρίες προκύπτουν και στο χώρο της υγείας.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με θεσμικές αδυναμίες, συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, ενώ η μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών αποτελεί πρόκληση από την άλλη πλευρά, για διατήρηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της HDI – Gerling, οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να εφαρμόσουν πιο στοχευμένες στρατηγικές πωλήσεων, να αξιοποιήσουν εναλλακτικά δίκτυα διανομής, να εστιάσουν στις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένα προϊόντα.

Προέβλεψε δε, μεγαλύτερη τάση συγκέντρωσης στην ασφαλιστική αγορά, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία τόσο μέσω των εθνικών αρχών, όσο και μέσω της οδηγίας Solvency II.

Το bancassurance πρόσθεσε, αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα στην αγορά. Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον ασφαλιστικό θεσμό με ανάγκη αλλαγής στάσης σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, ευθύνης και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πελάτη.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της κρίσης, η πρόκληση για τον Ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο τόνισε ο κ. Βαγιαάκος, είναι να αναδειχθεί πιο υγιής και ισχυρός, πιο ανταγωνιστικός, να αξιοποιήσει τη δυναμική της αγοράς, να επεκταθεί και εκτός συνόρων και να βρεθεί σε αντίστοιχα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Να σημειωθεί, ότι γίνονται δύο συνέδρια της Wing το χρόνο.  Ένα στην Ευρώπη κάθε φθινόπωρο και ένα σε μέρος τύπου resort κάπου στην υφήλιο αρχές καλοκαιριού.  Κάθε φορά αναλαμβάνει την διοργάνωση του συνεδρίου ένα μέλος του Οργανισμού και στο πλαίσιο αυτό, την οργάνωση τον Μάιο εφέτος, ανέλαβε η Comergon στην Αθήνα / Λαγονήσι.  Η Comergon συμμετέχει ως αποκλειστικό μέλος σε τρεις χώρες όπου έχει και φυσική παρουσία με τη μορφή θυγατρικών της (Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος).

Η Wing, που σκοπός ύπαρξής της είναι σαφώς η εξυπηρέτηση πολυεθνικών λογαριασμών, ιδρύθηκε το 1990 και είναι ένας διεθνής οργανισμός μεσιτών ασφαλίσεων, με έναν εκπρόσωπο ανά χώρα. Εξαιρούνται λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας οι ΗΠΑ, που εκπροσωπούνται με 3 – 4 μέλη. 

Τα συνέδρια αυτά δεν έχουν συγκεκριμένο θέμα. Ένα τμήμα τους αφιερώνεται στα λειτουργικά και διαδικαστικά του Οργανισμού Wing, ένα τμήμα σε ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες του διεθνούς ασφαλιστικού στίβου σχετικά με τρέχοντα και ενδιαφέροντα διεθνούς φύσεως ασφαλιστικά θέματα και ένα τμήμα σε φαγητό / διασκέδαση.

Ο στόχος των συνεδρίων είναι διαρκής: η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, η ασφαλιστική ενημέρωση, και η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μεσιτών / μελών.

Ενδεικτικό της ευρύτητας είναι, ότι στο συνέδριο της Αθήνας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Βραζιλία, μέχρι τη Νότιο Αφρική και από την Ελβετία μέχρι την Κολομβία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων τουριστική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.