Δε φοβάται η Axa την ελληνική αγορά

Στα 500 εκατ. ευρώ είναι η έκθεση του γαλλικού ομίλου της Axa σε ελληνικά ομόλογα, γεγονός που περιορίζει τους κινδύνους απώλειας σημαντικών εσόδων από το ενδεχόμενο υποτίμησης των ελληνικών τίτλων. 

Η επένδυση του ομίλου της Axa στην ελληνική αγορά θα κριθεί σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων, στο βαθμό που η ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες και τις εκτιμήσεις του γαλλικού ομίλου. 

Όπως διαβεβαίωσε πάντως ο επικεφαλής της διεύθυνσης Μεσογείου και Λατινικής Αμερικής, κ. J. L Granier, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου στο Μπορντώ της Γαλλίας, το θετικό αποτέλεσμα της εταιρείας ενισχύει την εμπιστοσύνη του ομίλου της Axa στην ελληνική διοίκηση. Ο κ. Granier τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Eric Kleijnen κάνει πολύ καλή δουλειά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον». 

Σημειώνεται ότι τα ασφάλιστρα της Axa Ασφαλιστικής διαμορφώθηκαν το 2009 στα 200 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία της εταιρείας στα 11 εκατ. ευρώ, επίδοση που σύμφωνα με τον κ. J. L Granier, είναι «εξαιρετικά ικανοποιητική». 

Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας την κατατάσσει στην 7η θέση στον κλάδο γενικών και στην 8η θέση στον κλάδο ζωής και παρά το γεγονός ότι στόχος του ομίλου είναι η 5η θέση στις αγορές που επενδύει , η περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης αξιολογείται με βάση την αρνητική οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.  

Ο επικεφαλής του τμήματος για την ανάπτυξη στις αγορές της Μεσογείου διαβεβαίωσε ότι ο γαλλικός όμιλος δεν εξετάζει την προοπτική αποεπένδυσης στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εξαγορές, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του με οποιοδήποτε κόστος.