Axa : Ασφαλής επιλογή τα νέα επενδυτικά προγράμματα

Επιθετική διείσδυση στον κλάδο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, επιχειρεί ο όμιλος της AXA, λανσάροντας νέα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου και απόδοσης, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της ανόδου του προσδόκιμου ορίου ζωής. 

Αξιοποιώντας την υπεροχή που επέδειξε ο ασφαλιστικός κλάδος σε σχέση τον τραπεζικό στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, ο γαλλικός όμιλος προτάσσει τα νέα επενδυτικά προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου ως ασφαλή επιλογή σε σχέση με άλλες επενδυτικές δυνατότητες που αντισταθμίζει τους κινδύνους απέναντι στην υψηλή αστάθεια που εμφανίζουν οι αγορές. 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΧΑ Global Distributors, κ. Mattieu Andre κατά την παρουσίαση του προϊόντος στο Μπορντό, «το νέο προϊόν απευθύνεται σ’ αυτούς που αναζητούν ασφάλεια και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αποταμιεύσεών τους και η διανομή του αναμένεται να ξεκινήσει από την Γαλλία τον προσεχή μήνα».

Ο όμιλος της AXA επιχειρεί να δώσει πειστική απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα που προκαλούν τα εντεινόμενα δημοσιονομικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές αγορές, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην αδυναμία των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων να ανταποκριθούν στην εξασφάλιση επαρκών συντάξεων τα προσεχή χρόνια. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του ομίλου ο σημερινός άνδρας ηλικίας 60 ετών έχει 50% πιθανότητες να ξεπεράσει την ηλικία των 89 ετών. Αντίστοιχα η σημερινή γυναίκα των 60 ετών έχει κατά 50% πιθανότητες να ξεπεράσει την ηλικία των 93 ετών, ενώ ο σημερινός 60άρης – άνδρας ή γυναίκα -  έχει κατά 50% αυξημένες πιθανότητες, ένας από τους δύο να ζήσει πάνω από τα 95 χρόνια. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του γαλλικού ομίλου, η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, δεν αποτελεί απειλή για το οικονομικό μοντέλο. Αντίθετα συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης και στη δημιουργία νέων αναγκών που επιβάλλουν ανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου στη βάση της αποδοχής αυτής της εξέλιξης, που αποτελεί ήδη μια αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Τα νέα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου και απόδοσης προβάλλουν παράλληλα ως εναλλακτική λύση στην υψηλή μεταβλητότητα των αγορών, που ενισχύεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, αποθαρρύνοντας μεγάλο μέρος των αποταμιευτών από τις τοποθετήσεις σε μετοχικούς ή ακόμα και ομολογιακούς τίτλους. 

Εξασφαλίζοντας εγγυημένο εισόδημα ή κεφάλαιο στη λήξη του προγράμματος, υπόσχονται συμμετοχή σε ενδεχόμενες υπεραποδόσεις – εάν η πορεία των αγορών – είναι ανοδική, αλλά σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουν το επενδεδυμένο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με εγγυημένη απόδοση της τάξης του 2% ετησίως.