Ο ισχυρός και αποφασιστικός τραπεζίτης

Ισχυρός τραπεζίτης και άνθρωπος των μακροοικονομικών, ο σημερινός πρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής Θόδωρος Πανταλάκης συνδέεται με παλιούς δεσμούς με την ασφαλιστική αγορά. 

Με θητεία στις δύο μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας την Εθνική Ασφαλιστική και την Interamerican, ο Θόδωρος Πανταλάκης δεν διστάζει να επικαλεστεί την ιδιότητα του ασφαλιστή, όχι φυσικά με την παραδοσιακή έννοια, αλλά κυρίως με την ικανότητά του να αναλύει τον κίνδυνο. 

Γεννημένος το 1954 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Θόδωρος Πανταλάκης πέρασε από όλες τις σημαντικές θέσεις της ελληνικής οικονομικής ζωής, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στέλεχος οικονομικών υπηρεσιών σε διάφορες επιχειρήσεις την περίοδο 1974-1980 , σύμβουλος υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αναπτυξιακών νόμων, κινήτρων, ιδιωτικών επενδύσεων, κίνησης κεφαλαίων εξωτερικού και βιομηχανίας την περίοδο 1983-1985 και μετέπειτα υποδιευθυντής στην ΕΤΕΒΑ, ο Θόδωρος Πανταλάκης κατέχει την οικονομική θεωρία στην πράξη και διακρίνεται για τις διοικητικές του ικανότητες. 

Άνθρωπος με διορατική προσέγγιση έχει συνδέσει το όνομά του με την εξέλιξη του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας μας, η σημερινή εικόνα του οποίου είναι αποτέλεσμα του έργου που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1985 – 1988, όταν από τη θέση του τότε διευθυντή γραφείου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, κ.Θόδωρου Καρατζά, συμμετείχε στην ομώνυμη επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του Χρηματιστηρίου, της Κεφαλαιαγοράς και της οικονομίας με την εισαγωγή νέων θεσμών. 

Από τους στυλοβάτες της μετεξέλιξης του τραπεζικού συστήματος, έκανε πράξη τον εκσυγχρονισμό του την περίοδο 1996-2004 ως υποδιευθυντής της Εθνικής τράπεζας τη χρυσή εποχή του Θόδωρου Καρατζά και στη συνέχεια ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς την πενταετία 2004-2009. 

Ο πρόεδρος του ομίλου της ATEbank και πρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής με την ανάληψη των καθηκόντων του έδειξε σαφές δείγμα των πρωτοβουλιών του, λαμβάνοντας την απόφαση της απόσυρσης της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο. Αποσυνδέοντας την κίνηση με την προοπτική πώλησης της εταιρείας, υποστηρίζει την εκπροσώπηση του ομίλου στο χρηματιστήριο μέσα από μία μετοχή, αυτή της τράπεζας. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του αιτιολόγησε την απόφασή του στη χαμηλή διασπορά που είχε ήδη η εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο και εξήγησε ότι εν όψει των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα υπάρξουν λόγω του Solvency, κανείς επενδυτής δεν θα συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία για μια εταιρεία όπου το 80% ανήκε σε έναν και μόνο βασικό μέτοχο. 

Ο Θόδωρος Πανταλάκης αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία της Ασφαλιστικής όχι σαν ένα πρόσθετο βαρίδι στη δυναμική ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, αλλά επιμένει στην αυστηρή διαχείριση μέσα από τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. 

Ο νέος πρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής δίνει έμφαση στη βελτίωση των συνολικών αποτελεσμάτων, την ποιοτική ανάπτυξη της παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της φερεγγυότητας της εταιρείας και θέτει ως στόχο να καταστήσει την Αγροτική Ασφαλιστική ως μια από τις πλέον ισχυρές, αξιόπιστες και ανταγωνιστικές εταιρείες του κλάδου, ειδικότερα, όπως σημειώνει, τώρα που το κύρος του πλήττεται από τις ανακλήσεις αδειών ιδιωτικών εταιρειών.

Η στρατηγική και η φιλοσοφία της νέας διοίκησης, όπως προσδιορίστηκαν  στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, υπαγορεύουν σύμφωνα με τον ίδιο, τη μελλοντική ανάπτυξη των εργασιών με σταθερά και προσεκτικά βήματα, μακράν πρόσκαιρων κινήσεων με την προσθήκη προβληματικών χαρτοφυλακίων. 

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση του δυναμικού της εταιρίας, στην εκμετάλλευση των συνεργιών με το δίκτυο της μητρικής ΑΤΕ bank, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την πλήρη αναδιοργάνωση σε επίπεδο δικτύου πωλήσεων, την αυτοματοποίηση εργασιών και τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Η προοπτική επίτευξης αυτών των στόχων σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αποτελούν πρόκληση για έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της χώρας που διακρίνεται για την αποφασιστικότητά του και την ικανότητά του να υλοποιεί ακόμα και τους πιο φιλόξοδους στόχους. 

Η ίδια άλλωστε η τοποθέτησή του στο τιμόνι της Αγροτικής τράπεζας, αποτελεί για πολλούς η καλύτερη επιλογή στην προσπάθεια εξορθολογισμού της μεγαλύτερης άμεσα κρατικής τράπεζας, χαρακτηριστικό που όπως ο ίδιος δηλώνει με δεικτικό τρόπο, δεν αποτελεί πλέον μειονέκτημα. 

Άνθρωπος των αποφάσεων και της δράσης, ο πρόεδρος του ομίλου της Αγροτικής, στηρίζει την προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως δηλώνει διαθέτει στοιχεία για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά η ανάδειξή τους θα είναι επίπονη και θα απαιτήσει προσπάθεια και χρόνο.