Κ. Μπερτσιάς: Ραγδαίες οι εξελίξεις και στον κλάδο Αστικής Ευθύνης

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις και στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου η εφαρμογή της Solvency II αναμένεται να αλλάξει πλήρως τις στρατηγικές κυρίως των μικρών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ, κ. Κώστα Μπερτσιά, οι εταιρείες με μικρά χαρτοφυλάκια θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν στους αντασφαλιστές τους τον κύριο όγκο των κινδύνων που αναλαμβάνουν, με την ανάλογη βέβαια επιβάρυνση στα αντασφάλιστρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσουν αισθητά τα κόστη τους, και να οργανωθούν σε «λιτά» διοικητικά σχήματα.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι όσες εκ των μικρών εταιρειών επιβιώσουν, θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν σε υγιή πλαίσια και θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό προσφέροντας ταχύτητα και άμεση εξυπηρέτηση στον πελάτη.

Άρα στην αγορά θα παραμείνουν μόνο μεγάλα ισχυρά συγκροτήματα, καθώς και μικρές εταιρείες που θα έχουν αποβάλλει τον κίνδυνο της ασφάλισης μεταφέροντάς τον στους αντασφαλιστές, και θα χαρακτηρίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους έναντι των ασφαλισμένων.

«Διασπορά μεριδίων στον κλάδο Αυτοκινήτων θα συνεχίσει να υπάρχει» επισημαίνει ο κ. Μπερτσιάς προσθέτοντας όμως ότι η Εποπτική Αρχή έχει χρέος να διασφαλίσει ότι η διασπορά αυτή θα είναι υγιής και ότι το πτωχευτικό ασφάλιστρο θα εκλείψει από την αγορά.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπερτσιά, ήδη η τιμολογιακή πολιτική του κλάδου έχει ομαλοποιηθεί αρκετά και θα ομαλοποιηθεί περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια, όμως τα χαρτοφυλάκια ορισμένων εταιρειών κρύβουν πολλά προβλήματα από το παρελθόν, που δύσκολα θα επιλυθούν.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια και νέες ανακλήσεις αδειών, που όμως δεν θα είναι τόσο ηχηρές όσο στο παρελθόν. «Ανακλήσεις στην περιφέρεια της αγοράς θα υπάρξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπερτσιάς εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα ακούσουμε άλλες… εκρήξεις όπως αυτές που όλοι μας ζήσαμε τους τελευταίους μήνες.