Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Υγείας στην Interamerican και Πρόεδρος της υποεπιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, υποστηρίζει πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας επιβάλλεται να βρουν διεξόδους συνεργασίας. Σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει το δημόσιο σύστημα υγείας να περιορίσει τις υποχρεώσεις του, γεγονός το οποίο οδηγεί τα Ταμεία σε συγχωνεύσεις.

Ο κ. Βελιώτης προσθέτει ότι σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκαν ανάλογα προβλήματα οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν ακόμη και νοσοκομεία προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

“Ο ιδιωτικός τομέας έχει την εμπειρία και θα μπορούσε να συμβάλλει και κυρίως να συνεργαστεί με το δημόσιο προκειμένου ο τομέας της Υγείας να μειώσει τα κόστη του και κατά συνέπεια να καταστεί κερδοφόρος” επισημαίνει ο κ. Βελιώτης. 

Διευκρίνισε όμως ότι μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί πολιτική βούληση, όπως κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες να δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί με τα Ταμεία για τη διαχείριση των κρατικών νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Ολλανδία, όπου η είσοδος του ιδιωτικού τομέα στο κρατικό σύστημα υγείας εξασφάλισε οφέλη, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Βελιώτης, θέτει επίσης θέμα και για τη διαχείριση των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία. “Μπορούν να υπάρξουν ιδιωτικές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία και ακόμη περισσότερο οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαχείριση των κλινών. Κάτι ανάλογο ίσχυσε με τη θυγατρική μας στη Ρουμανία” τόνισε ο κ. Βελιώτης. 

Το ζητούμενο όμως και εδώ είναι το κατά πόσο η πολιτεία θα θελήσει να τολμήσει ανοίγοντας τον τομέα της Υγείας στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε οφέλη από την ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσβλέπει η πολιτεία και στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν σχετικές ελλείψεις, που μέσα από συνέργειες θα μπορούσαν να εκλείψουν. Όμως και εδώ απαιτείται ανοικτό πνεύμα από την πολιτεία.