Η ιδιωτική ασφάλιση θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο

Το Insurance World ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Bancassurance της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος μίλησε για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, εκτιμώντας την αυριανή εικόνα της μετά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στην οικονομίας μας. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου διέβλεψε ότι ο κλάδος στον τομέα των Συντάξεων και της Υγείας στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα συγκεντρωθεί και αφού ανασυντάξει δυνάμεις θα είναι πλέον σε θέση να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο έναντι της κοινωνίας.

Στο μεσοδιάστημα, θα αποστασιοποιηθεί πλήρως από το πρόβλημα της αναξιοπιστίας, από το οποίο εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται, ενώ θα έχει προσαρμοστεί απόλυτα στο καθεστώς της Solvency ΙΙ, το οποίο βέβαια θα συμβάλλει τα μέγιστα για τη συγκέντρωση της αγοράς.

Στην τετραετία που θα ακολουθήσει και εφόσον στην οικονομία όλα εξελιχθούν βάσει των σχεδιασμών που γίνονται σήμερα, η χώρα θα έχει εξέλθει της κρίσης, θα έχει περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη και οι εργαζόμενοι θα έχουν την κατάλληλη ψυχολογία να σκεφθούν περισσότερο ψύχραιμα και καθαρά ώστε να αναζητήσουν μέσα από άλλους μηχανισμούς τρόπους συμπλήρωσης των κεφαλαίων που χάνονται σήμερα από τις συντάξεις τους. Σ

ίγουρο είναι ότι δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν ότι άλλος μηχανισμός αναπλήρωσης των χαμένων κεφαλαίων δεν υφίσταται πέραν της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τότε είναι που κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου, ο Έλληνας θα καταλάβει τις αλλαγές που θα έχουν επέλθει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τότε είναι που θα θεωρήσει επιβεβλημένη την αναζήτηση στον ιδιωτικό τομέα συμπληρωματικής λύσης για το πρόβλημά του και άρα στην ιδιωτική ασφάλιση που πλέον θα έχει ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και θα λειτουργεί σε ένα σαφώς καλύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Άρα η κρίση διαμορφώνει ένα θετικό σενάριο για την ασφαλιστική αγορά, που όμως θα συμβεί στην πράξη μετά από περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια.

Ποιες είναι ωστόσο οι παραδοχές που θα πρέπει να ισχύσουν ώστε να επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό; Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρρηγεωργίου, για να λυθεί το ασφαλιστικό θα πρέπει να αποταμιευθούν περισσότερα χρήματα. 

Κομβικό ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα θα διαδραματίσει το κράτος, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σήμερα, ίσως στους εργαζόμενους το εξεταζόμενο σενάριο να φαντάζει εξωπραγματικό, αλλά σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις του καθενός αποκωδικοποιούνται διαφορετικά.

Όλα αυτά σε ότι αφορά την παρουσία και τη δράση της ασφαλιστικής αγοράς στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης.
Τι θα συμβεί όμως στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, όπου είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία, παρουσιάζονται σήμερα τα περισσότερα κυριολεκτικά βαλτωμένα σε υποχρεώσεις και ανοίγματα, με σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας;

«Η ασφαλιστική αγορά θα κληθεί από την πολιτεία να διαδραματίσει ενεργό- πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ομαδικό επίπεδο, διότι έχει αποδεδειγμένα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να λειτουργήσει ανάλογα» τονίζει ο κ. Σαρρηγεωργίου, για να δηλώσει αμέσως μετά με έμφαση: «Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης επιχείρησαν να δράσουν ανάλογα και οδηγήθηκαν εκεί που οδηγήθηκαν.
 
Είναι καιρός λοιπόν να επιτρέψουν σε μικρές ομάδες ασφαλισμένων να συγκροτήσουν ομαδικά συμβόλαια συνταξιοδότησης. Δέχομαι βέβαια ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να θεσμοθετήσει πρώτα ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών».