Οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου πάνω από 750 εκατ.

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου μετά και τις τελευταίες ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών κλάδου Αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το ισοζύγιό του να είναι αρνητικό κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για άνοιγμα το οποίο έχει υπολογιστεί με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2009, με αποτέλεσμα το προαναφερόμενο ποσό να μην περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις τις οποίες κληρονόμησε ο φορέας από την Commercial Value (78 εκατ. ευρώ) και ορισμένες της Σκούρτης (17 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Επικουρικού προκύπτει ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ μετά το συνυπολογισμό των εκκρεμών ζημιών των δύο προαναφερόμενων εταιρειών. Από το ποσό των 750 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Για την κάλυψη του ποσού αυτού το Επικουρικό Κεφάλαιο διαθέτει ως περιουσία (με ημερομηνία 27 Απριλίου 2010) περί τα 45 εκατ. ευρώ σε ρευστό, καθώς επίσης 11,2 εκατ. ευρώ σε μετοχές, 22,7 εκατ. ευρώ σε ομόλογα, 4 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια και 26,8 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις.

Η άθροιση των ανωτέρω διαμορφώνουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 111 εκατ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και 23,4 εκατ. ευρώ που είναι η αξία των ακινήτων με τιμές τις οποίες προσδιόρισε το υπουργείο Οικονομίας για την εκκίνηση πλειστηριασμών και ακόμη 73 εκατ. ευρώ σε ακίνητα για τα οποία ωστόσο από το υπουργείο δεν έχουν οριστεί τιμές. Η αξία αυτών των ακινήτων υπολογίσθηκε από το Επικουρικό βάση αντικειμενικών αξιών.

Επίσης στο ενεργητικό του Επικουρικού Κεφαλαίου θα πρέπει επίσης να προστεθούν και 40 εκατ. ευρώ στα οποία υπολογίζονται οι υπολειπόμενες για φέτος εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όμως, για τον προσδιορισμό του πραγματικού ανοίγματος του Οργανισμού η διοίκησή του υποχρεούται να εξαιρέσει από τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένους λογαριασμούς καθότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν, όπως για παράδειγμα τα περισσότερα από τα ομόλογα που είναι υπό την κατοχή του φορέα και που αν εκποιηθούν σήμερα θα χαθούν σημαντικά κεφάλαια, ή τα ακίνητα των 73 εκατ. ευρώ, των οποίων ο πλειστηριασμός είναι άγνωστο το πότε θα εκτελεστεί.

Έτσι λοιπόν, μετά τις αναγκαίες προσταφαιρέσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο θα χρειαστεί ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 550 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει όλους τους δικαιούχους αποζημιώσεων και αυτό υπό την αίρεση ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει δεν θα υπάρξουν και νέες ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών. 

Πάντως, παρά τις υπέρογκες αποζημιώσεις τις οποίες καλείται να καταβάλει τα επόμενα χρόνια το Επικουρικό Κεφάλαιο, ο Πρόεδρός του, κ. Σπύρος Λευθεριώτης τοποθετείται με αισιοδοξία για τα όσα θα επακολουθήσουν. 

Όπως επισημαίνει στο Insurance World «το Επικουρικό Κεφάλαιο θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας το 2010 και πιστεύουμε ούτε το 2011, καθότι πέρα από τα μετρητά στο ταμείο, τις μετοχές, τα αμοιβαία, τις καταθέσεις και τις υπολειπόμενες για φέτος εισφορές των εταιρειών, υπολογίζει και στα 60 εκατ. ευρώ που θα είναι οι εισφορές της επόμενης χρονιάς, καθώς και σε ορισμένες, έστω και περιορισμένης κλίμακας ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχειών που έχει υπό την κυριότητά του.

Ο ίδιος επισημαίνει πάντως ότι είναι αναγκαίο να καθορίσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το στρατηγικό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και τονίζει ότι ήδη «η Διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού Κεφαλαίου σε συνεργασία με το σύνολο της Ασφαλιστικής Αγοράς παρακολουθεί την εξέλιξη των αποζημιώσεων, καθώς και τις εκκρεμείς ζημίες, όπως και τη λειτουργία των εκκαθαρίσεων με ιδιαίτερη προσοχή». 

Ο κ. Λευθεριώτης δηλώνει ακόμη ότι ο όγκος των ζημιών που περιήλθε στο Επικουρικό Κεφάλαιο από τις 13 εταιρείες των οποίων έχουν ανακληθεί οι άδειές τους την τελευταία πενταετία δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθότι ο στόλος των αυτοκινήτων του βρέθηκαν χωρίς κάλυψη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 

«Το τοπίο στην Ασφαλιστική Αγορά έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά» αναφέρει ο κ. Λευθεριώτης, επιμένοντας ωστόσο στη θέση του ότι στόχος του είναι να θωρακίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον Οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις του.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα ο φορέας έχει σταθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ύψος της κοινωνικής αποστολής του και έχει βοηθήσει να αμβλυνθούν οι συνέπειες στον καταναλωτή από τη δραματική αυτή εξέλιξη στην Ασφαλιστική Αγορά» αναφέρει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει ουσιαστικά και η συμμετοχή του Επικουρικού Κεφαλαίου στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού. 

Με τη βοήθεια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Σ.Α.Π. καταφέραμε να εξυπηρετηθούν μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 θύματα τροχαίων ατυχημάτων άμεσα, πριν ακόμα τοποθετηθεί εκκαθαριστής στις εταιρίες που ανεκλήθη η άδεια. 

Θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα στους εκκαθαριστές των εταιρειών και να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην εκποίηση των ακινήτων, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι εμπλεκόμενοι, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων» τόνισε ο κ. Λευθεριώτης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στο Insurance World.

Όλα δείχνουν πάντως ότι μετά και το 2011 το Επικουρικό Κεφάλαιο θα υποχρεωθεί σε δανειοδότηση, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας η οποία επιτείνεται και από το γεγονός ότι, λόγω της κρίσης και του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η εκποίηση των ακίνητων περιουσιακών του στοιχειών, ενώ όποια ακίνητα εκποιηθούν από εδώ και στο εξής πρόκειται να αποφέρουν λιγότερα έσοδα στο Επικουρικό από ότι σε άλλες περιόδους.

Ο κ. Λευθεριώτης συζήτησε την οικονομική κατάσταση του Επικουρικού με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2010, προκειμένου καταρχήν η ασφαλιστική αγορά να λάβει γνώση για την πραγματική εικόνα του φορέα, και κυρίως για το ύψος των υποχρεώσεών του και των περιουσιακών του στοιχείων και εν συνεχεία να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα αντιμετωπιστεί το υπέρογκο ταμειακό άνοιγμα.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον δεν υπάρξουν και νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών, διότι αν ο χορός των ανακλήσεων έχει και συνέχεια, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, τότε το Επικουρικό Κεφάλαιο οικονομικά θα περιέλθει σε πραγματικά τραγική θέση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το κατά πόσο η ασφαλιστική αγορά θα θέσει θέμα αύξησης της εισφοράς υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε ο φορέας είτε να μην προσφύγει στο τραπεζικό σύστημα για δανεισμό, είτε να περιορίσει τα κεφάλαια με τα οποία θα δανειοδοτηθεί.

Όλα λοιπόν καταμαρτυρούν ότι τους επόμενους μήνες θα κριθούν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα για τον κλάδο Ασφάλισης Οχημάτων.

Η ασφαλιστική αγορά θα στρέψει πρώτα την προσοχή της προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ώστε να λάβει γνώση για το αν προτίθεται να ανακαλέσει και νέα άδεια ασφαλιστικής εταιρείας και αμέσως μετά θα ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, θα μελετήσει κάθε διαθέσιμο στοιχείο, θα κάνει τις αναλύσεις της και θα λάβει τις αποφάσεις της για το μέλλον του Επικουρικού Κεφαλαίου. 

Θα πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι το Επικουρικού είχε και κατά το παρελθόν δανειοδοτηθεί από την τραπεζική αγορά βρισκόμενο σε δεινή οικονομική θέση. Με τα χρήματα που άντλησε κατάφερε να φέρει σε πέρας όλες τις υποχρεώσεις του, ενώ το δάνειο το οποίο έβαλε το έχει ξοφλήσει εδώ και χρόνια.