Εθνική Ασφαλιστική: Μεγάλη αύξηση στον κλάδο Ζωής

Κατά 39% αυξήθηκε από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, η νέα παραγωγή ατομικών συμβολαίων Ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική. Αύξηση, που μεταφράζεται σε ασφάλιστρα 20 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Το αποτέλεσμα, προήλθε κατά συντριπτικό ποσοστό, σχεδόν 95%, από το εταιρικό δίκτυο της εταιρίας (agency) και το υπόλοιπο από συνεργαζόμενους, ανεξάρτητους διαμεσολαβούντες. Επίσης, δεν υπάρχει συμμετοχή σε αυτό, από την πλευρά του bancassurance. Χαρακτηριστικό δείγμα αντοχής δηλαδή, του agency στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Από πλευράς σύνθεσης, η παραγωγή περιλαμβάνει πωλήσεις προγραμμάτων Ζωής, Υγείας, Σύνταξης και Unit Linked, με την υγεία να καταλαμβάνει το 45% των πωλήσεων και το 55% τα υπόλοιπα προγράμματα του κλάδου.

Η εταιρία συνέχισε επομένως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2009, ιδιαίτερα δε, των τελευταίων μηνών, όπου έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Εφέτος, πιο «δυνατοί» ήταν μέχρι σήμερα οι πρώτοι μήνες του έτους με μια σχετική κάμψη στη συνέχεια.

Σε σχέση με τη στάση των πελατών, παρατηρείται, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρίας, μια τάση στροφής των προτιμήσεων προς πιο προσιτές οικονομικά λύσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο χώρος της υγείας, όπου οι πελάτες επιλέγουν προγράμματα με απαλλασσόμενα ποσά, προκειμένου να επιβαρυνθούν με χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Να σημειωθεί, η μικρή συμβολή των προγραμμάτων εφάπαξ καταβολής στην αύξηση της παραγωγής από την αρχή του έτους, τα οποία λόγω υψηλότερου ύψους ασφαλίστρων, μπορούν γενικά να συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας όσον αφορά το μέγεθος της παραγωγής. Συνδέονται όμως και με μικρότερο ύψος προμηθειών, σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα περιοδικών καταβολών. Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εφάπαξ καταβολής, συμμετείχαν με μικρό ποσοστό (8%) επί του συνόλου της νέας παραγωγής, με ασφάλιστρα 1,6 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2010.

Οι εξαγορές, επίσης, παρά το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ήταν σχεδόν φυσιολογικές, λίγο παραπάνω από τα «κανονικά» επίπεδα, χωρίς να εμπνέουν ανησυχία.

Όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιβεβαιώνει ότι παρά την κρίση, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό. Κατανοούν αντίθετα, τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος Ζωής.

Το κλείσιμο των εταιριών λίγο βοήθησε – προσθέτουν -, στο αποτέλεσμα της εταιρίας αυτό το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Βασικός λόγος της μεγάλης αύξησης σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν ότι υπό συνθήκες κρίσης στην αγορά, οι πελάτες / καταναλωτές, στρέφονται και επιλέγουν εταιρίες που το όνομά τους συνδέεται με την αξιοπιστία και την αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2009, η εταιρία κατέρριψε όλα τα ρεκόρ με το συνολικό χαρτοφυλάκιο να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ η νέα παραγωγή ζωής ανήλθε σε 44 εκατ. ευρώ.