MIG: Σωτήριο το «πάγωμα» επενδύσεων ύψους 15 δις ευρώ

Σωτήρια για τη MIG χαρακτήρισε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος την απόφαση να μην ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα των 15 δις ευρώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι ο όμιλος σήμερα διαθέτει ρευστά διαθέσιμα άνω των 600 δις ευρώ και «αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του». Για την χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση του ομίλου υπογράμμισε ότι τον ενοχλεί η απαξίωση της μετοχής αλλά συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματική αξία της MIG.  Τόνισε ότι η εσωτερική αξία της μετοχής βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στα επίπεδα των 4,5 ευρώ.  

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την Vivartia και την απόσχιση κλάδων είπε ότι υπάρχουν εν ισχύ δανειακές συμβάσεις που προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα είναι εισηγμένη. Σε περίπτωση εξόδου από το ΧΑ θα έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των δανείων αυτών κάτι που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των spread και θα επιβάρυνε χρηματοοικονομικά την εταιρεία. 

Παρ’ όλα αυτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη Vivartia για την οποία είπε ότι μπορεί να συγχωνευθεί με τη MIG, να βγει ή και να παραμείνει στο χρηματιστήριο.  Για την πώληση της Chipita στον όμιλο Olayan και τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, σημείωσε ότι η απόφαση για αποεπένδυση ελήφθη προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός της μητρικής ενώ για την αγορά της Κορασίδης παραδέχθηκε ότι ήταν «ένα από τα λάθη που έχουμε κάνει». 

Η γενική συνέλευση των μετόχων διεξήχθη με απαρτία 56,35%, ποσοστό ρεκόρ όπως ανέφερε ο κ. Βγενοπούλος για πρώτη συνέλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 54,12% των μετόχων είχε εξουσιοδοτήσει τον ίδιο για να το εκπροσωπήσει.

Για τη μερισματική πολιτική της MIG ο κ. Βγενόπουλος  βεβαίωσε τους μετόχους ότι θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και αυτό είναι «μία ψυχολογική και οικονομική βοήθεια στους μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα για το αν η Attica θα εξακολουθήσει να είναι στο χρηματιστήριο. Όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος «είναι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως το τέλος του έτους». Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσια διάταξης, εκτός από το τελευταίο που απαιτούσε αυξημένη απαρτία, το οποίο μετατίθεται για την πρώτη επαναληπτική.

Το νέο Διοκητικό Συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία, ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες από τον οποιονδήποτε ότι ο κ. Βγενόπουλος και ο όμιλος δεν έχουν τη στήριξη των μετόχων.    

Ένα από τα νέα μέλη στο Δ.Σ. που εκπροσωπεί το Ντουμπάι είναι ο κύριος Padmanabhan S Deepak, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet. Επίσης ο κ. Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στην ευαισθησία του ομίλου απέναντι στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε τους εργαζόμενους και να καταβάλουμε προσπάθεια να μην χαθούν θέσεις εργασίας.