Πιέζει για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015 η τρόικα

Πιέσεις για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί για το 2018 και πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, ασκεί η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Παράλληλα, πιέζουν για συνένωση των ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις και για περικοπές συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συντάξεων χηρείας.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.

 Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό.

Για «επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα επαχθή μέτρα που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει για αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα…»

Διαβούλευση για τα εργασιακά

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.