«Ανάβει» η μάχη στα προγράμματα υγείας

Προβληματισμό δημιουργεί στην ασφαλιστική αγορά το αυξημένο κόστος που προκαλούν οι επιβαρύνσεις με την επιβολή ΦΠΑ 11% στις νοσοκομειακές παροχές, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα ανταλλακτικά και τα συνεργεία. 

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακές παροχές απαλλάσσονταν από το ΦΠΑ, ενώ στα συνεργεία και τα ανταλλακτικά το ΦΠΑ ήταν μέχρι πρόσφατα 19%.

Η επιβολή ΦΠΑ στις νοσοκομειακές παροχές εκτιμάται ότι δημιουργεί μια μεσοσταθμική αύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος κατά 5,5%, στο βαθμό που το κόστος του επιμερίζεται κατά 50% μεταξύ του γιατρού και του νοσοκομείου. 

Οι περισσότερες εταιρείες μελετούν αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα, προκειμένου να αντισταθμίσουν αυτό το πρόσθετο κόστος και οι οποίες θα είναι αντίστοιχες της επιβάρυνσης που προκαλείται. 

Στον κλάδο αυτοκινήτου, οι αποφάσεις από τις μεγάλες εταιρείες  παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να αξιολογηθούν οι αυξήσεις που έγιναν από  το σύνολο σχεδόν των εταιρειών στην αρχή του χρόνου, αλλά και η εξέλιξη των ζημιών στον κλάδο. 

Σημειώνεται  ότι από το 2011, αναμένεται η περαιτέρω αύξηση των κατώτατων ορίων για αποζημιώσεις σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέα αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στον κλάδο του αυτοκινήτου.