Αλλάζει η σύνθεση της «κορυφής» του κλάδου Ζωής το 1ο τρίμηνο

Σημαντικές ανακατατάξεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου Ζωής καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης.
 
Ειδικότερα έξι εταιρείες βελτίωσαν την κατάταξή τους στην κατηγορία κερδίζοντας θέσεις, ενώ αλλαγές επήλθαν και στην κορυφή του κλάδου, όπου η Εθνική Ασφαλιστική και η Alico διατήρησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, όμως στην τρίτη θέση αναδείχθηκε η EFG Eurolife, αντί της ING που μετά τη στρατηγική της απόφαση να περιορίσει τη δραστηριότητά της στον τομέα των συντάξεων έχασε το ρυθμό της, με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους να παρουσιάσει οριακή αύξηση των εργασιών τη κατά 0,21%.
 
Αντίθετα η EGF Eurolife διόγκωσε τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες κατά 34,14%, η Alico κατά 9,69% και η Εθνική Ασφαλιστική κατά 26,51%.
 
Στο σύνολό της η κατηγορία παρουσίασε άνοδο της παραγωγής της κατά 6,29% στα 626 εκατ. ευρώ, επίδοση η οποία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά θετική λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
 
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι οι 20 πρώτες εταιρείες σε παραγωγή είναι αυτές που επί της ουσίας ελέγχουν σε απόλυτο βαθμό της σχετική αγορά. Το μερίδιό τους διαμορφώνεται στο 99,83%, όταν το 2009 στο πρώτο τρίμηνο το μερίδιό τους ήταν της τάξης του 90,34%.
 
Βέβαια, η συγκέντρωση ασφαλίστρων που καταγράφηκε στις 20 πρώτες θέσεις του κλάδου αποδίδεται στις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. είχαν έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες περί τα 53 εκατ. ευρώ, που κατά ένα μέρος τους μεταφέρθηκαν στον ανταγωνισμό.