Απροετοίμαστες οι εταιρείες για τη Solvency II

Ταχύτατα πρέπει να κινηθούν οι Ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας Solvency II. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δεν αφήνει περιθώρια αναβολών και ήδη οι ασφαλιστικές βρίσκονται στο «κόκκινο» για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία που χρειάζεται και να είναι έτοιμες το 2012.

Εντύπωση όμως προκαλεί, ότι ενώ το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει, τα κενά είναι μεγάλα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την επάρκεια του χρόνου που απομένει. Είναι ενδεικτικό ότι σε Έρευνα Ετοιμότητας που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), πριν από λίγο διάστημα, ένα ποσοστό 26% απαντά από λίγο έως καθόλου, ότι η διοίκηση της επιχείρησης δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τις αλλαγές που θα προκύψουν με τη Solvency II.

Αυτό ισχύει δηλαδή για σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις επί συνόλου 38 εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ στο σκοπό της Solvency II εμπίπτουν 50 εταιρίες με βάση τα στοιχεία της Ένωσης.

Αν συνεχίζαμε τη στατιστική προσέγγιση επί του θέματος, σημαίνει ότι οι διοικήσεις 10 ασφαλιστικών εταιριών, είναι έως λίγο ενημερωμένες για τις αλλαγές που θα προκύψουν. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς, ότι το θέμα αφορά πρωτίστως τη διοίκηση της εταιρίας παρά το τμήμα των αναλογιστών ή το λογιστήριο, καθώς καλείται να λάβει στρατηγικές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της επιχείρησης. Στην ίδια ερώτηση, «πολύ» απάντησε το 16% και «αρκετά» το 58%.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα αποτελέσματα της Έρευνας Ετοιμότητας που παρουσίασε ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Φερεγγυότητας & Ελέγχου της Ε.Α.Ε.Ε. κ. Ιωάννης Βασιλάτος στο τελευταίο συνέδριο της SAS, ήταν αναμενόμενα σχετικά με το αν οι εταιρίες έχουν σχεδιάσει τη στρατηγική εφαρμογής της οδηγίας: Καθόλου και λίγο απάντησαν το 58%, αρκετά 29% και πολύ 13%.

Στο ερώτημα επίσης αν οι εταιρίες έχουν ετοιμάσει λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής, σχεδόν οχτώ στις δέκα (77%), απάντησαν λίγο και καθόλου (αρκετά 18% και πολύ 5%).

Ακόμα, σχεδόν οι μισοί (47%) δεν έχουν προχωρήσει (λίγο, καθόλου), στην ανάγνωση ή / και σχολιασμό των συμβουλευτικών εγγράφων για τα μέτρα εφαρμογής.

Από τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας προκύπτει:

Το 84% απαντά θετικά στο γενικό ερώτημα: Αν έχει αρχίσει η προετοιμασία για τη Solvency II. Εντελώς μοιρασμένες μεταξύ του «ναι» και του «όχι», είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η επιχείρηση έχει συμμετάσχει ή συμπληρώσει εσωτερικά το τελευταίο Quantitative Impact Study (QIS4).

Στο αμέσως επόμενο ερώτημα: «Εάν η απάντηση είναι θετική, παρατηρήσατε αύξηση στα απαιτούμενα κεφάλαια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Solvency II», το 49% απάντησε ότι δεν έχει υπολογιστεί.

Στο πολύ σημαντικό ερώτημα αν έχει γίνει Gap Analysis (Ανάλυση Ανοίγματος) σε ότι αφορά τις απαιτήσεις μεταξύ των Solvency I και Solvency II, θετικά απάντησε το 45% και αρνητικά το υπόλοιπο 55%.

Τέλος, 71% ήταν συνολικά οι απαντήσεις τoυ «λίγο» και «καθόλου», στο ερώτημα αν έχουν ενσωματωθεί τεχνικές διαχείρισης κινδύνου, ενώ μοιρασμένη είναι η εικόνα στο αν έχει γίνει καθορισμός και καταγραφή των εσωτερικών διαδικασιών.

Ο κ. Βασιλάτος αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες, σε επίπεδο αγοράς και εταιριών. Η χώρα μας εξήγησε, αντιμετωπίζει και ειδικότερα θέματα που χρίζουν αντιμετώπισης, όπως τα επίπεδα συστημικού και λειτουργικού κινδύνου, καθώς και ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάτος, βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε αξιόπιστες εταιρίες σε βάθος χρόνου που θα λειτουργούν με τρόπο αποδεκτό από την εποπτική αρχή.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Βασιλάτου