Δήμητρα Λύχρου: «Να συσπειρωθούν οι διαμεσολαβούντες»

Μια σειρά από σοβαρότατα ζητήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι διαμεσολαβούντες, ενώ οι εξελίξεις «τρέχουν» αλλάζοντας το τοπίο στον ασφαλιστικό κλάδο και στη διαμεσολάβηση ειδικότερα.

Τέτοια ζητήματα, όπως τα εναλλακτικά δίκτυα, οι συμβάσεις, η εκπαίδευση και η εποπτεία, τοποθετούνται σήμερα σε ένα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με παλαιότερα πλαίσιο. Επιβάλλουν δε, ενεργητική παρουσία και δράση από την πλευρά των διαμεσολαβούντων.

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.) κα. Δήμητρα Λύχρου, μιλώντας στο iw, μας αναφέρει δύο βασικές υποχρεώσεις της νέας Διοίκησης: Αφ΄ ενός, είναι η καλύτερη επικοινωνία, ενημέρωση, δραστηριοποίηση των μελών, που δυστυχώς δεν πλησιάζουν ενεργά τις Ενώσεις και εκεί πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που θα τους κινητοποιήσουν γιατί αδιαφορούν ακόμη και όταν τα προβλήματα είναι γνωστά και μεγάλα. Αφ΄ ετέρου, είναι η αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων της διαμεσολάβησης.

Τα θέματα – πληγές για την διαμεσολάβηση σήμερα όπως εξηγεί, είναι τα εναλλακτικά δίκτυα και οι έωλες συμβάσεις.

Η πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε., τονίζει, ότι δεν μπορεί η απρόσωπη ισοπεδωτική ή χωρίς κανόνες και γνώση πώληση μέσω του bankassurance να υμνείται, όταν έχουμε δει στην πράξη να είναι ανύπαρκτη την ώρα του κινδύνου. 

Και όμως, ένας τρόπος πώλησης που στην υπόλοιπη Ευρώπη έκανε τον κύκλο του, σήμερα εδώ από ορισμένους εξυψώνεται και θεοποιείται.

«Εμείς έχουμε την υποχρέωση να αιτιολογήσουμε την προστιθέμενη αξία της δουλειάς μας, να την υπερασπιστούμε και να την αναδείξουμε, και στα πλαίσια αυτά θα αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας παρέχει το ΕΙΑΣ να σχεδιάσουμε εξειδικευμένα και σύγχρονα προγράμματα για την επιμόρφωση και την εξειδίκευση του πράκτορα.

Έχουμε την υποχρέωση να θεσπίσουμε κανόνες δεοντολογίας και να ζητήσουμε την εφαρμογή σωστής εποπτείας και στα του οίκου μας, και  λέγοντας «ο οίκος μας» δεν εννοούμε μόνο τους διαμεσολαβούντες, αλλά κυρίως τη συμβατική σχέση διαμεσολαβούντα και ασφαλιστή», επισημαίνει η κα. Λύχρου.

Στην σχέση αυτή – όπως εξηγεί -, άνθισε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ατομικό και κοντόφθαλμο συμφέρον και βοήθησε στο να δημιουργηθούν πολύ συχνά στρεβλώσεις που τις πληρώνουν σήμερα όλοι στον κλάδο.

Ο κλάδος ζητά, η Εποπτεία, όπως και αν διαμορφωθεί από την νέα ηγεσία του Υπουργείου, να επαναδραστηριοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, αλλά με έγκαιρους ελέγχους που θα δίνουν αποτέλεσμα πριν να είναι πολύ αργά.

«Γνωρίζουμε ότι και σήμερα κάποιες εταιρείες βρίσκονται στο κόκκινο και κάποιοι συνάδελφοι εξακολουθούν να προτείνουν και να υπερασπίζονται προγράμματα και πολιτικές που θα τους αφήσουν στο μέλλον εκτεθειμένους. Δεν είναι εγκληματικά άδικο αυτό;», αναρωτιέται η πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε.

 Η κα. Λύχρου θεωρεί, ότι  συμμετοχή των διαμεσολαβούντων στην συνδιαμόρφωση αποφάσεων που τους αφορούν είναι απαραίτητη. Η Πολιτεία δε, όταν τους αγνοεί, τους προσβάλει και με αυτό τον τρόπο αδικεί και τις αποφάσεις της και τα αποτελέσματά τους.

Όπως επισημαίνει, «υποχρέωσή μας και άμεση ενέργεια είναι η μελέτη και κατάθεση πρότασης για μια νέα, κοινά αποδεκτή σύμβαση πρακτορεύσεως που δεν θα είναι ετεροβαρής, αλλά θα ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών. Ήδη έχουμε από καιρό προχωρήσει στο θέμα αυτό και θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας πολύ σύντομα στα μέλη μας».

Στόχος της Ένωσης είναι επίσης η στενή επαφή και εκμετάλλευση της συνεργασίας που έχει με το BIPAR. Η καθημερινή τροφοδότηση από πλευράς BIPAR με πληροφορίες, κατευθύνσεις και συμβουλές πρέπει να έχει και από την πλευρά της Ένωσης ανταπόκριση, «κάτι τέτοιο δεν το έχουμε κάνει όπως θα έπρεπε μέχρι σήμερα και αυτό μας έχει στερήσει από την συμπαράσταση που θα μπορούσαμε να έχουμε σε θέματα που μας απασχόλησαν και μας δυσκόλεψαν πολύ στο παρελθόν π.χ. σε θέματα που προέκυψαν από την ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/92 με τον Ν. 190/2005 και μας υποχρέωσαν να προσφύγουμε στο Σ.τ.Ε. χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΕΑΕ.

Προσθέτει δε, ότι απόφαση του νέου Συμβουλίου είναι να αναβαθμιστεί η συμμετοχή και παρουσία στα όργανα του BIPAR. Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει συνεργασία μέσω της συμμετοχής στο Δ.Σ. της ΠΟΑΠ, με τους άλλους δύο μετέχοντες δηλ. το ΣΕΜΑ και τον ΠΣΑΣ ώστε το αποτέλεσμα να φανεί και στην προσεχή σύνοδο που θα γίνει στο Τελ Αβίβ τον Ιούνιο.

«Η εποχή που διανύουμε είναι εντελώς ιδιαίτερη. Δεν έχει προηγούμενο, και πιστεύω ότι μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ορίσουμε κάποιες αξίες από την αρχή. Εμείς στην Ένωση σε αυτήν  την κατεύθυνση θα βαδίσουμε», καταλήγει η κα. Λύχρου.