Μαύρη τρύπα 90 εκατ. ευρώ στην Commercial Value

Στα 90 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται το έλλειμμα της Commercial Value σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση των υποχρεώσεων και της περιουσιακής κατάστασης, που έκανε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης, όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες σε εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών. 

Οι συνολικές υποχρεώσεις που άφησε πίσω της η εταιρεία στους 48.317 ασφαλισμένους της υπολογίστηκαν στα 194,5 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και εκκρεμείς εξαγορές ύψους 28,5 εκατ. ευρώ. 

Από την αποτίμηση ωστόσο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, επιβεβαιώνεται ότι η Commercial Value βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέση από την Ασπίς Πρόνοια, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία στο σύνολο των κλάδων με ημερομηνία τέλους 2009, ανέρχονται στα 169,5 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλο μέρος της περιουσίας είναι τοποθετημένο σε ρευστά διαθέσιμα, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 86,6 εκατ. ευρώ, ενώ στα 49,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το χαρτοφυλάκιο των μετοχών. Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων αποτιμήθηκε σε 12,8 εκατ. ευρώ και των αμοιβαίων κεφαλαίων στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ακινήτων της εταιρείας που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αποτελεί  η ελεύθερη περιουσία της εταιρείας, η οποία υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος. 

Η ελεύθερη περιουσία της Commercial Value περιλαμβάνει καταθέσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, η αντικειμενική αξία των οποίων προσδιορίζεται στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους υπολογίζεται ότι είναι υπερδιπλάσια. 

Σημειώνεται ότι τα ελεύθερα ακίνητα της εταιρείας, βαρύνονται με ενυπόθηκα δάνεια προς τράπεζες συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη είναι με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης. 

Από την ανάλυση του χαρτοφυλακίου προκύπτει ότι ένα σημαντικό τμήμα, που φθάνει το 45% είναι επενδυτικά προϊόντα. Ο αριθμός των προγραμμάτων unit linked είναι 21.525, ενώ στα 26.802 ανέρχονται τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Από την παρουσίαση προέκυψε ότι το χαρτοφυλάκιο της Commercial Value ενδεχομένως να δημιουργεί ευκαιρίες για όσες εταιρείες ενδιαφερθούν, στο βαθμό που οι υποχρεώσεις έχουν αντίκρισμα σε ένα μεγάλο ποσοστό σε αποθέματα και στην ελεύθερη περιουσία της εταιρείας.

 Παρουσίαση: Χαρτοφυλάκιο Commercial Value