Σε αναμμένα κάρβουνα οι ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοια

Περισσότερες φωτιές φαίνεται ότι άναψε παρά έσβησε ο κ. Σαχινίδης σε ασφαλισμένους και διαμεσολαβούντες της Ασπίς Πρόνοια μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Οι προσδοκίες οχτώ περίπου μήνες μετά από το κλείσιμο των εταιριών για εξεύρεση λύσης και ξεκαθάρισμα της κατάστασης διαψεύστηκαν όπως υποστηρίζουν και νέος γύρος αντιδράσεων φαίνεται ότι ξεκινά.

Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, προχωρά μάλιστα άμεσα σε αποστολή σχετικής επιστολής προς τον κύριο Σαχινίδη, καθώς και στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο σύλλογος παίρνει θέση μετά τα όσα συζητήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι το σχέδιο νόμου μετά και τα όσα αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών, δε δίνει στην πράξη ούτε ένα ευρώ στους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, η κάλυψη του 50% του κόστους των αποζημιώσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο που θα χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές του ασφαλιστικού κλάδου, είναι άνευ πρακτικού περιεχομένου.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν, θα δοθεί με την προϋπόθεση της αναδοχής του χαρτοφυλακίου από άλλη ασφαλιστική. Ποια εταιρία όμως – αναρωτιούνται – θα πάρει το «κουφάρι» της Ασπίς, αφού τα υγιή συμβόλαια έχουν ήδη φύγει προς τις υπόλοιπες εταιρίες της αγοράς;

Από την άλλη πλευρά, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αναδοχής, όλα εναποτίθενται και όλοι θα έχουν να περιμένουν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που δεν αναμένεται να ικανοποιήσει σε καμία περίπτωση τους ζημιωθέντες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς ο κ. Σαχινίδης δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική λύση που θα επιλεγεί στο θέμα της ανάληψης του κόστους των αποζημιώσεων, καθώς ο υφυπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για άρνηση προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το θέμα.

Δείτε την επιστολή του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια