Κίνητρα για μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ζωής των Ασπίς-Commercial Value

Κίνητρα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για την κάλυψη των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός των προσεχών δύο εβδομάδων και αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αδράνεια» και αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Η χθεσινή συζήτηση διαδραματίστηκε σε έντονους τόνους, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για τις ευθύνες που αναλογούν στην πολιτεία κατά την άσκηση της εποπτείας και σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη η πρώτη ερώτηση για τη φερεγγυότητα της Ασπίς χρονολογείται από το 1996(!). 

Αντίστοιχα ο κ. Σαχινίδης επέρριψε ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών απέφυγε να διερευνήσει συγκεκριμένες  καταγγελίες που είχε απευθύνει προς την τότε εποπτική αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, με επιστολές της η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε γίνει στόχος  εξαγοράς από τον πρώην μεγαλομέτοχο της Ασπίς Πρόνοια κ. Παύλο Ψωμιάδη, προκαλώντας τη μήνιν της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία στη συνέχεια κατήγγειλε την Ασπίς Πρόνοια με διαδοχικές επιστολές της, στις το Μάιο και το Σεπτέμβριο του 2004, το Δεκέμβριο του 2005 και το Νοέμβριο το 2006 για αθέμιτο ανταγωνισμό και παράνομες πρακτικές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις ευθύνες της πολιτείας και να αξιοποιήσει ένα μέρος από το πακέτο των 17 δις ευρώ που ενεργοποιείται για τις τράπεζες, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στην οποία επέρριψε «άρνηση» στην προσπάθειά του να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση για την από κοινού του κόστους των αποζημιώσεων. 

Υπεραμύνθηκε επίσης της πρότασης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κάλυψη του 50% του κόστους των αποζημιώσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο  που θα χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές του ασφαλιστικού κλάδου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης που εξελίχθηκε στη Βουλή επικεντρώθηκε στο κατά πόσο η εγγύηση του Δημοσίου που προέβλεπε  η διάταξη που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου ήταν αντικοινοτική, χωρίς να δοθεί τελικώς σαφή απάντηση. 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα πρακτικά από τη χθεσινή συζήητηση στη Βουλή για το θέμα των Ασπίς και Commercial Value