Η AIG «σνομπάρει» την Goldman Sachs

Η American International Group ακύρωσε τα σχέδια της όσον αφορά στο να αναθέσει στην Goldman Sachs Group την αναδιάρθρωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και προσανατολίστηκε στην Citigroup Inc και την Bank of America σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν άνθρωποι του χώρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου που έδωσαν τις πληροφορίες η AIG συναντήθηκε με την Citigroup και την Bank of America την Πέμπτη, αλλά οι «πηγές» των πληροφοριών προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες.

Οι AIG, Goldman, Bank of America και Citigroup αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση, η οποία για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στους New York Times. 

Η κίνηση είναι ένα πλήγμα για την Goldman, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορία για απάτη από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ καθώς και πολυάριθμες αγωγές από τους επενδυτές.

Η «αποστασία» της AIG μπορεί να ωθήσει και άλλους πελάτες της Goldman να επανεξετάσουν κατά πόσον θα πρέπει να διατηρήσουν την τράπεζα για την παροχή συμβουλών καθώς οι ανταγωνιστές της θα αδράξουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν την πιο κερδοφόρα τράπεζα της Wall Street.

Η Goldman συμβούλευσε την AIG σε δύο μεγάλες ξένες συμφωνίες σχετικά με τον κλάδο ζωής αυτόν τον χρόνο, την πώληση της American International Assurance στην Prudential PLC για 35,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την πώληση της American Life Insurance στη MetLife για 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Citigroup επίσης συμβούλευσε την AIG για αυτές τις συμφωνίες, ενώ η Blackstone Group παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο διοικητικό συμβούλιο. 

Η Goldman είχε κάποια σχέση με τον CEO της AIG, κ. Robert Benmosche, από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της MetLife. Η τράπεζα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη MetLife όταν αγόρασε την Travelers Life & Annuity από τη Citi για 11,5 δισ. δολάρια το 2005. 

Όμως ο ρόλος της Goldman στα γεγονότα που οδήγησαν το Σεπτέμβριο του 2008 την Aig σε κρατική διάσωση έχει επίσης τεθεί υπό εξέταση. 

Η Goldman ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των χρημάτων διάσωσης που δόθηκαν στους αντισυμβαλλομένους της AIG μετά τη διάσωση.