Δείχνει αντοχές ο κλάδος Ζωής

Στα σημάδια ανάκαμψης που επέδειξε ο κλάδος των επενδυτικών προγραμμάτων, οφείλονται οι αντοχές του ασφαλιστικού κλάδου ζωής, η παραγωγή του οποίου έκλεισε θετικά κατά 6,29% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας το ύψος των ασφαλίστρων στα 626,1 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η πορεία των εργασιών του κλάδου γενικών, που ενισχύθηκαν κατά 5,97% ανεβάζοντας το ύψος των ασφαλίστρων στα 851,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 6,1% και το ύψος των ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 1,47 δις ευρώ. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., οι αντοχές που επέδειξε ο ασφαλιστικός κλάδος, συνδέεται κυρίως με την ανάκαμψη των επενδυτικών προγραμμάτων, που ενισχύθηκαν κατά 25,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ανεβάζοντας το ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής στα 82,6 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή στα κλασικά ασφαλιστικά προγράμματα, παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, σταθεροποιώντας το ύψος των ασφαλίστρων στα 430,7 εκατ. ευρώ. 

Ανοδικά κατά 29,3% διαμορφώθηκαν και οι εργασίες στον κλάδο ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ανεβάζοντας το ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής στα 97,7 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα πτώση κατά 25,27% είχε ο κλάδος υγείας, τα ασφάλιστρα του οποίου μειώθηκαν κατά 82,6 εκατ. ευρώ. 

Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων η άνοδος των εργασιών συνδέεται με τις αυξήσεις στον κλάδο αυτοκινήτου, ο οποίος σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. ήταν και ο μόνος σχεδόν, σε συνδυασμό με τους συμπληρωματικούς κλάδους, που εμφάνισε ανοδική τάση. 

Η παραγωγή του κλάδου αστικής ευθύνης από οχήματα, αυξήθηκε κατά 12,94% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 419,9 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 1,99% στα 117 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ασφάλιστρα των συμπληρωματικών καλύψεων του κλάδου αυτοκινήτου. 

Μεταξύ των κλάδων που κινήθηκαν ανοδικά ήταν ο κλάδος ασθενειών και ο κλάδος βοηθείας, οι εργασίες των οποίων αυξήθηκαν κατά 18,12% και 12,36% και η παραγωγή τους διαμορφώθηκε στα 6,3 εκατ. ευρώ και στα 38,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Αντίθετα στα περσινά επίπεδα με άνοδο μόλις 0,9% και παραγωγή 125,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι εργασίες του κλάδου πυρός, ενώ το σύνολο των υπολοίπων κλάδος στις γενικές ασφάλειες, κινήθηκε πτωτικά, δεχόμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης.