Κόβονται (;) οι δαπάνες για την ιδιωτική ασφάλιση

Σε αναζήτηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή των μέτρων για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα των μέτρων; Μέσα στο κλίμα που επικρατεί και το οποίο επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες από την προσθήκη των κοινωνικών αναταραχών με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα και με την άγνωστη συνέχεια, οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις είναι αναμενόμενο να επικρατούν.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς αναγνωρίζουν ότι η νέα πραγματικότητα που βιώνει και καλείται ακόμα περισσότερο να αντιμετωπίσει η χώρα και κατ’ επέκταση, όλοι οι συμμετέχοντες στην οικονομία, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί όπως είναι επόμενο να αποτελέσει εξαίρεση ή να μην επηρεαστεί.

Κατ’ αρχήν η σκληρή λιτότητα για την εξυπηρέτηση του κατεπείγοντος χωρίς αναπτυξιακή διάσταση παραπέμπει στην αλληλουχία των οικονομικών εξελίξεων που συνδέονται με την πλευρά της ζήτησης με την τελευταία εξαιτίας των μέτρων να μειώνεται, που ακολούθως σημαίνει διόγκωση της ύφεσης, της ανεργίας, εκ νέου μείωση της ζήτησης, κλπ.

Αυτό θα επηρεάσει όπως είναι αναμενόμενο και την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών με μείωση των πάσης φύσεως δαπανών, μεταξύ αυτών ενδεχομένως και των ποσών που διατίθενται για ασφάλιστρα. Εξαιτίας όλων αυτών, η ασφαλιστική αγορά πιθανότατα να επηρεαστεί αρνητικά σε πρώτη φάση.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, η παραγωγή Ζωής φαίνεται ότι έχει «κολλήσει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως επισημαίνουν, η δεινή θέση και οι αρνητικές εξελίξεις στη χώρα, όπως στην περίπτωση της μείωσης των συντάξεων, αναδεικνύουν ξεκάθαρα το συμπληρωματικό ρόλο και την ανάγκη κάλυψης των κενών από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η παρουσία της τελευταίας καθίσταται αναγκαία, τόσο στον τρίτο πυλώνα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όσο και στο δεύτερο, όπου ως έχουν τα πράγματα σήμερα, τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης, σύμφωνα και με το λόγο ύπαρξής τους, δε λειτουργούν. Θα μπορούσαν αντίθετα, όπως τονίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, να λειτουργούν ως «ανοιχτού» τύπου ταμεία που θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ιδιωτική ασφάλιση.

Σίγουρα χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις, όμως οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες μέσα σε αυτό το σκηνικό, για μια νέα θετική διάσταση και προοπτική, σε δεύτερο τουλάχιστον χρόνο, δε λείπουν. Τα ίδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο κλάδος θα βγει με αυξημένη αξιοπιστία, όπως στην περίπτωση της ανάδειξης του ρόλου και της καθοριστικής συμβολής του στη στήριξη των συντάξεων.

Τα τελευταία γεγονότα επίσης στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύουν μέσα από μία άλλη διάσταση το κοινωνικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Όλα αυτά δε θα είναι ανώδυνα, καθώς το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραστικά, με σημαντικές ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο το επόμενο διάστημα, όπου αναμένεται λιγότερα και ισχυρότερα σχήματα να επικρατήσουν στην αγορά.