Βιοχάλκο: Αισιόδοξα τα μηνύματα από Δυτ. Ευρώπη-Βαλκάνια

Αισιόδοξη είναι η διοίκηση της Βιοχάλκο για την πορεία της διεθνούς αγοράς στους τομείς που δραστηριοποιείται από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την εγχώρια αγορά. Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές στη μεν δυτική Ευρώπη η κακοκαιρία που την έπληξε κατά τους χειμερινούς μήνες ανέστειλε κάποια έργα που τώρα θα ξεκινήσουν και αναμένεται να δημιουργήσουν ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Τα μηνύματα είναι επίσης θετικά από τα Βαλκάνια και ειδικά από τη Ρουμανία όπου αναμένεται να έχει ανάπτυξη της τάξης του 5% από το δεύτερο εξάμηνο. Η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την εταιρεία παρά το γεγονός ότι αφορά μόνο το 20% του τζίρου της. Η ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα, η περικοπή του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων η φορολόγηση της περιουσίας και γενικότερα τα μέτρα, προοιωνίζουν μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τον εγχώριο κλάδο. 

Παρ’ όλα αυτά η συγκράτηση του κόστους παραγωγής, η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, η μείωση του κόστους δανεισμού παράλληλα με την ανάπτυξη και την προώθηση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας είναι οι βασικές προτεραιότητες των εταιριών της Βιοχάλκο για το 2010. 
Τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2009,  επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας του  κατασκευαστικού τομέα και των τομέων υποδομών, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με συνέπεια τη μείωση του όγκου των πωλήσεων και των τιμών των πωλουμένων προϊόντων.

Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την οικονομική χρήση 2009 ανήλθε σε 2.298 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 38,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 90,9 εκατ. ευρώ έναντι 182,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων τρίτων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 89,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων, ανήλθαν σε ζημίες 76,7 εκατ. ή -0,3848 ευρώ ανά μετοχή, έναντι ζημιών 11,3 εκατ. ευρώ ή -0,0569 ευρώ ανά μετοχή το 2008.
Τέλος και στο 2010 θα συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των εταιριών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο πλαίσιο του οποίου ενοικιάζεται ήδη ένα κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη και ένα εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω, ενώ στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και το κτίριο γραφείων που κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην Αθήνα. 

Σε ότι αφορά το εμπορικό κέντρο η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι τα τέλη του 2010 και βρίσκεται σε δικό της οικόπεδο δίπλα ακριβώς στο  ΙΚΕΑ του Κηφισού. Το νέο εμπορικό θα έχει έκταση 17.000 τ.μ. και την ανέγερση του έχει αναλάβει η Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Βιοχάλκο η συνολική επένδυση για το εμπορικό μαζί με το ΙΚΕΑ το οποίο βρίσκεται επίσης σε δικό της κτίριο ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Ένας από τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε η απόφαση της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στην περιοχή είναι η εκμετάλλευση της δυναμικής που έχει ήδη δημιουργηθεί εκεί λόγω της επιτυχούς λειτουργίας του ΙΚΕΑ. Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός και το μέγεθος των καταστημάτων που θα φιλοξενεί το εμπορικό καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας έχει ζητηθεί η γνώμη ακόμα και ειδικών ψυχολόγων προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους γα το τι είδους καταστήματα θα προτιμούσε ο κόσμος της περιοχής. 

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει το κέντρο βρίσκεται σε σημείο όπου σε ακτίνα 1500 μέτρων ζει περίπου 500 χιλιάδες κόσμος ενώ και η συγκοινωνιακή πρόσβαση το ευνοεί καθώς από εκεί περνάνε οκτώ γραμμές λεωφορείων. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο πάρκινγκ του ΙΚΕΑ ενώ λόγω της κλίσης του εδάφους θα υπάρχει και κάτω από το εμπορικό πάρκινγκ δύο επιπέδων το οποίο σε κάποια σημεία θα έχει ύψος μέχρι και 3,5 μέτρα γεγονός που δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση στον επισκέπτη. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι το mall χτίζεται σε οικόπεδο το οποίο ανήκει ήδη στη Βιοχάλκο (και μάλιστα από το 1950) κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνεται από ένα πολύ σημαντικό κόστος. Εξάλλου ήδη από την μίσθωση του ΙΚΕΑ η Βιοχάλκο απολαμβάνει μία πολύ καλή απόδοση σύμφωνα με τη διοίκηση της. Σε ότι αφορά τη διαχείριση του κέντρου η εταιρεία προσανατολίζεται στο να το αναλάβει ομάδα στελεχών της και να μην δοθεί σε κάποια άλλη διαχειρίστρια εταιρεία.