Τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το ν/σ με τα επώδυνα μέτρα

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών σήμερα το μεσημέρι συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα  επώδυνα μέτρα. 

Καταψήφιση του νομοσχεδίου, θα σήμαινε «ναι» στη χρεοκοπία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι εάν θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αν θα δώσουμε αυτή τη μάχη, με αυτές τις θυσίες ή αν θα πειραματιστούμε με το επόμενο στάδιο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίου ζήτησε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να μην κρύψουν το κεφάλι στην άμμο, να μην αφήσουν τη χώρα μόνη. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος με απόλυτη συναίσθηση και τόνισε ότι η λύση για την οικονομική κατάσταση της χώρας περνά από αυτό το πρόγραμμα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε στις 10:00. Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης το ΚΚΕ ζήτησε να είναι ονομαστική η ψηφοφορία του σ/ν επί της αρχής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην  ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, «δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, γνωστοποίησε ότι η απόφαση για τις προτάσεις τους θα ληφθεί περίπου στις 14:30 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως για λόγους συνταγματικής τάξης οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.