ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του κλίματος τον Απρίλιο

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα παρέμεινε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά από δυο μήνες υποχώρησης και διαμορφώθηκε στις 69,1 μονάδες (από 69,6 μονάδες), σε υψηλότερα πάντως επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά, όπως προκύπτει την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ

Όπως τονίζει ο ΙΟΒΕ ουσιαστικά από τη μία πλευρά αμβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες, με το κλίμα να βελτιώνεται ελαφρά στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και περισσότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Κατασκευές παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου. 

Από την άλλη πλευρά η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, γεγονός ενδεικτικό του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην οικονομία. 

Η μείωση του εισοδήματος τους, οι δυσμενείς προοπτικές για την εξέλιξη της ανεργίας και τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, εντείνουν την αβεβαιότητα από την πλευρά της ζήτησης. 

Άλλωστε, το διάστημα αυτό δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί η υιοθέτηση ή όχι της επιλογής πρόσβασης στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό διάσωσης» ως διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών.
 
Επιπροσθέτως όμως δεν είχαν ανακοινωθεί και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα και τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον επόμενο μήνα. 

Στη Βιομηχανία, καταγράφεται έντονη άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματα κινούνται ελαφρώς ανοδικά, αντισταθμίζοντας τις παραπάνω θετικές μεταβολές.

Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν οριακή επιδείνωση, ενώ αντίθετα, τόσο οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται. 

Στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική ανάκαμψη των εννέα μονάδων καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ έντονη είναι και η άνοδος στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, οι οποίες είχαν ωστόσο σημειώσει αρνητικό ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνονται, όμως μόνο οριακά.

Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, βελτίωση η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά. 

Η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο λαμβάνει τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή της, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία, αν και δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένουν ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.