1,5 δισ. δολάρια κοστίζει η πετρελαιοκηλίδα στις ασφαλιστικές

Αντιμέτωπες με το κόστος των αποζημιώσεων για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 1,5 δισ. δολάρια έρχονται οι ασφαλιστικές εταιρίες. 

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon που μίσθωνε η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία ΒΡ και τη βύθισή της 48 ώρες αργότερα στον Κόλπο του Μεξικού, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη διαρροή πετρελαίου, ενώ το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι τεράστιο. 

Οι αντασφαλιστές έχουν αρχίσει να εκτιμούν την οικονομική έκθεση που προκύπτει από μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η εταιρία PartnerReat που θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 60-70 εκατ. δολαρίων, η Montpelier Re υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει 20 εκατομμύρια δολάρια, η Germany’s Hannover Re 53 εκατ. δολάρια, η Munich Re 100 εκατ. δολάρια και η Transatlantic Holdings, που παλιότερα άνηκε στην AIG, 15 εκατομμύρια δολάρια. 

Οι Lloyd’s του Λονδίνου, η ασφαλιστική αγορά, αναφέρθηκαν και στην Transocean, την εταιρία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα του πετρελαίου «στην παρούσα φάση εξετάζουμε τις συμβάσεις μας για να γνωρίζουμε ποια μέρη έχουν συμφέρον για την πλατφόρμα και το πετρέλαιο εκτός της BP και της Transocean».

Ο κ. Guy Cantwell, διευθυντής επικοινωνίας της Transocean, δήλωσε στους  Insurance Times ότι «δεν είχε καμία πληροφορία διαθέσιμη σχετικά με την ασφάλιση των επιχειρήσεων». 

Σύμφωνα με τους Times και τον κ. Neil McMahon, αναλυτή στην εταιρεία επενδύσεων Bernstein, το κόστος για τη βιομηχανία της αλιείας στη Λουιζιάνα μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα μπορεί να φτάσουν τα 3 δισ. δολάρια .